Komemoracija za istaknutog psihijatra dr. sc Borbena Uglešića, dugogodišnjeg profesora na Medicinskom fakultetu i professora emeritusa Sveučilišta u Splitu, održana je u utorak, 29. rujna na Medicinskom fakultetu.

U nazočnosti ožalošćene obitelji, biranim riječima s professorom emeritusom Uglešićem oprostili su se predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split doc. prim. dr. sc. Trpimir Glavina, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Đogaš, psihijatar Ivo Urlić i viša medicinska sestra Tihana Rađa.

IN MEMORIAM

“Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji, u sumrak dana 25. rujna 2020. u svojoj 94. godini života, preminuo je naš dragi učitelj i prijatelj, professor emeritus Borben Uglešić.

Doajen i nestor hrvatske psihijatrije, čovjek čije vizije i trude, u više od 60 godina rada, danas baštinimo.

Profesor Uglešić je u drugoj polovici 50.-ih godina prošlog stoljeća započeo svoj psihijatrijski put, iznjedrio i doveo splitsku, južnohrvatsku psihijatriju u kliničke i znanstvene vode. Zahvaljujući njegovim znanstveno-nastavnim zvanjima i svekolikom zalaganju, tadašnji psihijatrijski odjel splitske bolnice “Firule” je 1986. godine dobio status Klinike za psihijatriju koji je zadržan u kontinuitetu do danas. Iznimno je zaslužan za razvoj splitskog KBC-a i jedan od utemeljitelja Medicinskog fakulteta u Splitu.Iako je 1998. “otišao” u formalnu mirovinu, nije stao! Živio je cijeli svoj život psihijatriju, bremenitu i plemenitu disciplinu medicine, koja je i više od medicine, postavši paradigma psihijatrije za Split i Dalmaciju.

Brojne nagrade, priznanja i počasti za rad te zasluge u svim sferama života, svjedoče o “veličini” legendarnog profesora, čovjeka čije su jednostavnost, spontanost, pristupačnost, iznimna socijalna inteligencija i eruditski habitus te posebno uvijek prisutna duhovitost, uvijek plijenile pažnju i emocije. Profesora koji je uvijek bio “naoružan” jednom zaraznom ljudskom toplinom koju je prenosio na sve nas koje je učio.

Profesor Uglešić u hrvatskoj psihijatriji i šire, ostavlja duboki trag kao čovjek kojemu su naročito destigmatizacija duševnih bolesnika, forenzička psihijatrija te socijalni i društveni značaj psihijatrije, bili životni credo.

S velikim poštovanjem, zahvalnošću i ponosom jer je bio naš, sjećat ćemo se  dragog profesora, učitelja i njegove životne “brazde”.”

Doc. prim. dr. sc. Trpimir Glavina, dr. med.
Predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Split
Pročelnik Katedre za psihijatriju MEFST


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime