Skorašnji nemili događaj bijega zatvorenika pravosudnim policajcima ispred zgrade Suda u Splitu, pobudio je interes šire javnosti te je izazvao niz reakcija kod mnogih stručnjaka sigurnosti koji su bez obzira na grotesknu i teško zamislivu situaciju u koju su se doveli pravosudni policajci, tražili uzročno-posljedičnu vezu a to je da je sustav obuke od samog početka mirnodopskog ustroja policije početkom 2000-ih loše ustrojen te su nužne reforme.

Naravno, to ne znači da je u tome sustav kako kod pravosudnih tako i kod policijskih službenika unutar MUP-a u potpunosti zakazao jer opet koliko-toliko tijekom prijema odnosno daljnje obuke traže se posebna znanja, vještine i fizička spremnost polaznika.
Problem nastaje dalje kad policijski službenici moraju kroz službu u svim policijskim rodovima i postrojbama imati redovnu obuku i stručni nadzor i uvjete u postizanju što boljih motoričkih sposobnosti, antropoloških karakteristika i znanja borenja kako bi pratili moderne trendove i izazove koje svakim danom nosi svakodnevica u njihovom obavljanju dužnosti.

Zapošljavanje poznatih i uspješnih sportaša

Slijedeći trend ponajboljih policijskih i vojnih postrojbi diljem svijeta (Njemačka, Rusija, Izrael, SAD, Brazil, itd.) koji zapošljavaju vrhunske sportaše kako bi dodatno unaprijedili sportsku “krvnu sliku”, ali i napravili dobru promidžbu prema ostalim građanima, tako je i Hrvatski olimpijski odbor prije malo više od 10 godina u suradnji s MUP-om i MORH-om započeo zapošljavanje poznatih i uspješnih sportaša. To je dobar put koji vrhunskim sportašima nudi određenu egzistencijalnu sigurnost i poziciju za još bolji i jači sportski angažman a sustavu mogućnost da afirmira i potakne što više novih polaznika, redom dobrih i sposobnih sportaša.

Hrvatski vojnik i policajac stasao je u teškim prilikama i okolnostima Domovinskog rata što treba posebno cijeniti i što ima posebnu težinu jer su elitne postrojbe poput Specijalnih jedinica policije a nakon toga i Interventnih jedinica policije održavale nivo fizičke i borbene utreniranosti, spremnosti i znanja.

Zapravo, Specijalne vojno-policijske snage su bile prve oružane i borbeno osposobljene postrojbe u Domovinskom ratu kao stožerna točka obrane iz kojih se razvila Hrvatska vojska odnosno Oružane snage a slijedom toga i zasebne specijalne postrojbe.

Specijalne snage datiraju još od davnina odnosno od doba starog Rima i starih Grka koji su imali poseban način ratovanja i obuka a služili su kao podrška redovnim vojnim snagama. Još od tog doba pa do danas se koristi dio načina borenja i borbenih formacija a pri čemu je nezaobilazan i jedinstven faktor bio i ostao opća fizička sprema i specijalne vještine borenja.Tijekom Drugog svjetskog rata važnost i pravi značaj specijalnih postrojbi dolazi do punog izražaja.

Specijalne snage u različitim državama različito su organizirane. Negdje je riječ o policijskim strukturama, negdje o vojnim, negdje o vojnim koje djeluju pod civilnom upravom, a u slučajevima kada se specijalne snage koriste u okviru takozvanih tajnih akcija radi se o mješavini civilnih i vojnih struktura. Od Drugog svjetskog rata pa do danas među najpoznatijim i najspremnijim odnosno najelitnijim vojnim postrojbama su svakako britanski komandosi odnosno SAS, američki marinci Delta Force i Zelene beretke (unutar mornarice), Air Force (specijalne zračne snage), Navy Seals (mornarički specijalci), ruski Spetsnaz, izraelske specijalne snage unutar IDF-a, ali svakako posebnu pažnju zaslužuje specijalna jedinica brazilske Vojne policije BOPE, potom američkih policijskih specijalnih postrojbi SWAT, njemačkog GSG-a, francuske Žandarmerije ili španjolske Civilne garde.

Vrijedno je istaknuti hrvatske komandose iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD), najelitnije postrojbe u sastavu Oružanih snaga koji imaju možda najzahtjevniju commando obuku po najtežim svjetskim standardima te su važan partner u Mirovnim misijama diljem svijeta.

Preteče policijskih specijalnih postrojbi u Hrvatskoj, ATJ Alfe, sa ATJ Lučko i BATT Split čine najelitnije policijske specijalne postrojbe. Pripadnici ovih dviju postrojbi smatraju se među najelitnijima u ovom dijelu Europe te su dio tzv. ATLAS grupe koju čini 35 specijalnih postrojbi policije iz 28 država EU a usko surađuju s mnogim policijskim institucijama i agencijama diljem svijeta.

Kontinuirani programirani trenažni proces

Generalno, specijalistička obuka i fizička priprema pripadnika mora biti na visokoj razini, a kod uporabe tjelesne snage odnosno primjene realnih borilačkih zahvata specijalci moraju posjedovati borbena znanja na razini automatizacije jer je njihovo postupanje na granici urgentnosti i nema se vremena za jednu misaonu kontrolu, nego kretnje moraju izvesti automatski. Izobrazbi pripadnika specijalnih jedinica trebao bi biti cilj da su okolnosti pod kojima se odvijaju teži od uvjeta koji postoje u stvarnoj situaciji, budući da se tada postiže nužan standard koji pripadniku specijalne jedinice jamči rješavanje najtežih zadaća.
No završetak programirane specijalističke izobrazbe ne predstavlja i kraj osposobljavanja. Specijalne policijske postrojbe koje žele biti efikasne kontinuirano se osposobljavaju, visoki stupanj učinkovitosti može se postići jedino pod uvjetom kontinuiranog programiranog trenažnog procesa.

Možda upravo u tome leži dio rješenja problema za ostale policijske postrojbe i službe čiji bi pripadnici nakon temeljnih obuka a uz podršku sustava trebali održavati visok stupanj učinkovitosti kroz redovite obuke i specijalistički stručni nadzor. U realnim uvjetima, fizička spremnost i obuka jača motivacijski faktor i razvija samopouzdanje te olakšava lakše rješavanje izazova na koje svakodnevno nailazimo (iz kojeg god kuta gledali)!

Iz svega navedenog jedinstven je zaključak da je sport odnosno fizička obuka i utreniranost nužno potreban u vojnim i policijskim obukama i samim službama, budući da nema bolje alternative za spremnost policajca i/li vojnika, iz čega će se razviti mogućnost boljeg i učinkovitijeg rješavanja izazova koji su pred njima i ulijevanja povjerenja građanima stvaranjem boljeg sigurnosnog ozračja.

Izgovora može biti i sigurno ima jako puno, ali je rješenje samo jedno. Biti spreman i utreniran!


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime