Kod Visa se još uvijek traga za nautičarom koji je pao s jedrilice

Jutros je nastavljena potraga za nesretnim nautičarom

Službenici MRCC Rijeka jutros su izvijestili o nastavku intenzivne potrage za nestalim nautičarem N.Dž. (rođen 1956. godine), državljanin Kraljevine Nizozemske, koji je jučer pao u more tijekom plovidbe charteriranom jedrilicom „Anja“, dužine 11 metara, hrvatske zastave.


Prema izjavi druge (i jedine) članice posade, V.B. (rođena 1967. godine), državljanka Republike Hrvatske, nesreća se dogodila jučer, 12. kolovoza oko 14:30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo sa palube u more nedaleko otoka Visa. Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru. Članica posade pomoć je uspjela dozvati oko 2 sata nakon nesretnog događaja jer joj je mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti.

Od 16.45 sati, kada je započela potraga, MRCC Rijeka je koordinirala uz pomorsku potragu i zračne jedinice, helikopter i zrakoplov tipa ‘Pilatus’ iz sastava Obalne straže RH.

Sinoć nakon neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice „Anja“ helikopterom Obalne straže RH, službenici Lučke kapetanije Split u 20:25 sati uspjeli su doploviti do jedrilice „Anja“, koju su uhvatili u tegalj i proslijedili u Maslinicu, gdje je u 22 sata jedrilica sigurno vezana, a jedina članica posade neozlijeđena iskrcana na obalu (zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije bilo moguće obaviti evakuaciju osobe sa jedrilice na brodicu LK Split, odnosno, nešto ranije na helikopter OSRH).

Budući da se nepovoljni vremenski uvjeti na moru u području potrage nisu popravili te zbog smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka je u 20:45 sati oglasila privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage, uz zahvalu na pomoći civilnim jedinicma, posadi tankera „Astella“, zastave Republike Francuske i hrvatskoj ribarici „Marc“, koji su nastavili daljnju plovidbu.

Intenzivnu koordiniranu potragu temeljem pripremljenoga Plana traganja MRCC Rijeka nastavila je jutros, 13. kolovoza u 02.30 sati angažiranjem broda Obalne straže RH, „Faust Vrančić“, koji je isplovio iz splitske ratne luke Lora, a nedugo potom u potragu su se priključile brodice LK Split sa nekoliko pripadajućih lučkih ispostava i LK Šibenik, uz dva plovila Pomorske policije Split, dok je zračna potraga nastavljena u 06.25 sati uključivanjem helikoptera i zrakoplov tipa ‘Pilatus’, iz sastava OSRH.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0