Kod Lošinja primijećena dva kita, kreću se prema jugu

Sredozemni veliki kitovi ugrožena su populacija, uglavnom zbog ljudske aktivnosti

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet iz Velog Lošinja priopćio je da su dva velika kita (Balaenoptera physalus) uočena zapadno od Lošinja, a u dva sata promatranja, životinje su se prosječnom brzinom od oko 3-4 čvora kretale prema jugu, piše portal Naši škoji.


Kitove su opazili oko tri nautičke milje zapadno od uvale Malog Lošinja te su utvrdili da se radi o dvije odrasle jedinke čija je veličina procijenjena na oko 17 i 18 metara. Kitovi izgledaju u dobroj formi. Na površini su se pojavljivali svakih 10-15 minuta te su u prosjeku uz površinu bili svega minutu prije slijedećeg zarona. Tijekom opažanja istraživači su prikupili podatke o ponašanju, fotografije za foto-identifikaciju te uzorke oljuštene kože za genetičku analizu.
Veliki kit druga je po veličini životinja na Zemlji. Oceanski primjerci mogu biti dugi i do 27 metara, no njihova prosječna veličina u Sredozemnom moru nešto je manja, uglavnom od 20 do 23 metra. Životinje su uglavnom sivo-smeđe s gornje strane tijela, te svijetle do bijele po trbuhu i donjem dijelu tijela. Prema dostupnim podacima, veliki kitovi mogu doživjeti i više od 100 godina.
Sredozemni veliki kitovi ugrožena su populacija, uglavnom zbog ljudske aktivnosti. Procjenjuje se da ih je trenutačno samo nekoliko tisuća, a njihov broj opada.
Sudari s velikim plovilima jedan su od glavnih uzroka smrtnosti velikih kitova u Sredozemlju, a jedna od jedinki koje su promatrane pored Lošinja na tijelu ima ožiljke koji upućuju na sudar s većim plovilom, navodi Institut Plavi svijet.
Iako Jadransko more nije područje u kojem se ta vrsta pojavljuje u većem broju, opažanja pojedinih jedinki bilježe se gotovo svake godine. Prikupljeni podaci ukazuju na to da se vrsta u Jadranu pojavljuje uglavnom potkraj proljeća i ljeti, posebice u području Palagruže i Jabučke kotline.
Kitovi su u Hrvatskoj zakonom zaštićeni, a iz Instituta Plavi svijet poručuju da su kitovi miroljubivi i za ljude potpuno bezopasni u slučaju da im se ne približavaju, ne uznemiravaju ih i ne proganjaju.
S obzirom na to da su veliki kitovi ugrožena vrsta, Institut Plavi svijet poziva građane da dojave svoja opažanja i, ako mogu, pošalju njihove fotografije i video-snimke jer će tako pomoći u prikupljanju podataka potrebnih za razumijevanje života kitova u Jadranskom moru, piše portal Naši škoji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0