KMAN PUN SUPROTNOSTI: Dio ulica prepun smeća, koje ispada iz kontejnera, a malo dalje uređeni rukohvati za sigurnost pješaka

Neka se netko i ovaj dio konačno sjetio urediti. Idem u sedmi razred osnovne, ali ovdje me je uvijek bila frka. Jer od parkiranih auta nisam dobro vidio – kazuje nam osnovnoškolac Denis

Foto: Dominik Tomašević

Nedavno smo pisali o izgradnji urbanih vila na Kmanu u kojemu su niknuli novi hoteli i apartmani, te o tome kako se ova splitski gradski kotar sve više uređuje.


No, Split ne bi bio Split, da se i na Kmanu svako malo ne pojave nedostaci, koji ne priliče okolišu u kojem niču i hoteli i prave urbane vile.

“Ovo nije u redu”

–  Gledajte, ovo stvarno nije u redu. Pa pogledajte – u jednoj ulici smeća kao u priči, ispred susjednu zgrade slična priča, a samo malo dalje, svi su kontejneri i njihove okoliši očišćeni – žali nam se stanar Kmana, 64-godišnji Marko V., s kojim smo obišli sporne punktove.

Tako smeća ima ispred zgrade u Karlovačkoj, ispada izvan punih kontejnera. Slično je i uz parkiralište zgrade u Velebitskoj, gdje su na odbačenom namještaju mir našle mačke, koje se tu odmaraju po ovoj južini. Nije potpuno čista ni Petrinjska ulica, gdje su očito zaboravljene metle.

Ipak, samo malo dalje, plastični kontejneri su ispražnjeni, a okoliš potpuno čist. Pa, dobro, što ovdje rade odnosno ne rade Čistoća i Komunalno redarstvo?

Ipak, barem je čist okoliš župne crkve Marije pomoćnice, a kao i obližnje Kapelice sv. Dujma, koja datira još iz 1889. godine, a koju su prije nekoliko godine uredili Salezijanci i splitski konzervatori, uz pomoć župljana.


Usto, stanovnici Kmana svakodnevno uređuju svoje okućnice, pa čak i sade zelenilo, kako bi imali frišku, zdravu spizu, poput ovih paprika babura, koje smo snimili i stavili u galeriju.

Da je Kman prepun kontradiktornosti – govori još par podataka. Dok smo prokomentirali nemar s odvozom otpada, moramo i pohvaliti jedan angažman gradski služni. Naime, uz pješački put koji od Mosećke ulice vodi put kapelice i župne crkve, stavljen je metalni rukohvat kako bi uzbrdicu mogli lakše svladati djeca, starci, te ostali stanovnici.Za sigurnost male djece i učenika

Također, uz pješački prijelaz stavljena je ograda te stupići uz pločnik kako se na tom dijelu ne mogu više parkirati vozila, te tako sada učenici mogu dosta sigurnije ići u školu, ili svojim kućama u povratku.

–  Neka se netko i ovaj dio konačno sjetio urediti. Idem u sedmi razred osnovne, ali ovdje me je uvijek bila frka. Jer od parkiranih auta nisam dobro vidio – kazuje nam osnovnoškolac Denis.

E, pa sada ćeš, mali Dena, Mosećkom, moći sigurnije. A smeće će se, valjda, na Kmanu početi ažurnije čistiti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime