KIŠNO NEVRIJEME U DALMACIJI Splitske ulice ponovno pod vodom, grmljavinsko nevrijeme napreduje prema jugu

Velika količina oborina u kratko vrijeme očito stvara probleme u odvodnom sustavu pa su u Ulici Domovinskog rata "kod motike" i u dijelovima Poljičke ulice zabilježene bujice


Dok se veći dio nedjelje hladna fronta sredozemne ciklone zadržavala nad sjevernim Jadranom, navečer je stigla do srednje Dalmacije. Fronta je prvo zahvatila zadarsko i šibensko područje. Tamo su mjestimice pale obilne oborine u kratko vrijeme, a najviše u Rogoznici, 39 litara po kvadratnom metru.


Iza 17 sati nevrijeme se proširilo na dijelove Brača, Hvara i na šire splitsko područje. Na Crometeo mjernoj postaji na Spinutu u manje od sat vremena palo je 18 litara kiše po kvadratnom metru, a prema 18 sati kišno se nevrijeme nastavilo širiti prema istočnim dijelovima grada. U jednom trenutku intenzitet padanja kiše u Žrnovnici iznosio je čak 200 litara na sat.

Kako javljaju naši čitatelji, splitske ulice ponovno su se našle pod vodom. Velika količina oborina u kratko vrijeme očito stvara probleme u odvodnom sustavu pa su u Ulici Domovinskog rata “kod motike” i u dijelovima Poljičke ulice zabilježene bujice.

– Nastao je pravi bazen na cesti, a kiša još pada – javlja čitatelj.

Raritet ove fronte je da je hladni zrak stigao iz Italije, tj. s juga. Nakon što je cijeli dan puhalo jako jugo s olujnim udarima koje je donijelo visoke temperature zraka do 20 Celzijevih stupnjeva, hladna fronta približava se s područja Italije i prvo je zahvatila naše pučinske otoke. Tako je na Palagruži izmjereno 11°C, a u isto vrijeme na kopnu do čak 20°C. Zahlađenje je do 18 sati stiglo do splitskog područja, pa je temperatura pala na 14°C, a južnije se zadržalo toplo, do visokih 20°C, mada pad temperature zraka stiže i tamo.

Temperature zraka u 18 sati (Pljusak.com)

Dobra je vijest da u novom tjednu neće biti ni blizu tako puno kiše kao u aktualnom, niti će biti tako snažnog juga, a bit će puno više sunčanih razdoblja. Detaljnu tjednu prognozu vremena moći ćete čitati ujutro na našem portalu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime