Povodom blagdana Velike Gospe i hodočašća uoči blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza na državnim i županijskim cestama prema svetištima je velik broj hodočasnika.

Očekuje se kako će najveći broj hodočasnika u Sinj doći tijekom večeri i noći, a posebno ujutro na sam blagdan Velike Gospe.

HAK večeras upozorava da se na prilaznim cestama marijanskih svetišta očekuje veći broj hodočasnika, pa ostale sudionike u prometu pozivaju na pojačan oprez.

– Zbog kretanja hodočasnika brzom cestom Solin-Klis (DC1) u smjeru Sinja, od tunela Orgus do Dicma, predio Butige, promet teče pretjecajnim trakom, a hodočasnici se kreću voznim trakom – ističu u HAK-u.

Iz PU splitsko-dalmatinske pak napominju da se prema dosadašnjim iskustvima najveći broj hodočasnika kreće iz smjera Splita i Solina, cestama LC 6253 i D1, iz smjera Imotskog cestom D60, kao i iz smjera Vrlike cestom D1, iz smjera Bosne i Hercegovine cestom D219, iz smjera Muća cestom D56 preko Sutine, te iz smjera Šestanovca i Blata na Cetini cestama LC 6150 i ŽC 6260.

“Obavještavamo vozače o zabrani prometovanja županijskom cestom ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) 14/15. kolovoza 2019. od 20 sati do potrebe (osim za vozila stanara), te ih upućujemo na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje). Svi vozači bit će preusmjeravani na državnu cestu D1 (brza cesta Solin-Klis).Upozoravamo sve vozače koji će prometovati naprijed navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju, te upute i zapovijedi policijskih službenika na terenu. Upozoravamo sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 i dionicom ceste D1 (brza cesta Solin-Križice). Upućujemo hodočasnike da za kretanje koriste isključivo predviđenu trasu kretanja, da se kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije – primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika.

Vozačima u tranzitu policija sugerira da u navedene dane koriste alternativne prometnice, a svim vozačima na dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza 2019. godine da izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz grad Sinj” – ističu u policiji.

“Svake godine se ponavlja i nikoga nije briga”

U isto vrijeme, nekoliko čitatelja nam se požalilo na loše stanje na cesti između Splita i Sinja. Donosimo poruku jednog od njih:

– Upravo sam prošao kroz Sinj i gužva je u dužini od oko 7-8 km.  Usko grlo je rotor u Sinju i nema baš nikoga da regulira pješake i automobile.

Problem je jer prolaze jedan pješak pa jedan automobil. Pravi užas koji se svake godine ponavlja i nikoga nije briga. I tako iz tri smjera koji dolaze na rotor. Ljudi su jako ljuti radi toga. Čim prođeš rotor, nema više gužve” – požalio nam se čitatelj.

U svakom slučaju, i vozačima i pješacima preporučuje se dodatan oprez u prometu.