KILOMETAR I POL DUG LUNGO MARE Županija planira od Duilova do Stobreča raditi mega projekt

"Nama je cilj tu napraviti jedan grad na moru koji će imati adekvatan sadržaj i koji će živjeti što se kaže 365 dana u godini"

Luka Orišac, područje od Duilova do Stobreča, na današnjoj je sjednici proglašena lukom od županijskog značaja. Ta odluka izazvala je reakciju stranke Pametno, koja je još jutros pred sjednicu upozoravala na ovu točku te tražila njeno ukidanje. Nakon što je točka izglasana stranka Pametno nam je poslala sljedeću reakciju.


-Kako i zašto, ako je, prema splitskom GUP-u, riječ o području kupališne zone i zone zaštićenog zelenila? Ravnatelj županijske Lučke uprave kaže kako je riječ o idejnom projektu, natječaju za najbolji projekt kako definirati ovo područje od velikog potencijala za Županiju. Naš vijećnik Ante Renić predložio je povlačenje ovog dijela točke dnevnog reda jer građani nemaju nikakvih saznanja o ovome, ni slike ni slova. Prijedlog nije prihvaćen, ostaje nam samo slijepo vjerovati na riječ da već godinu dana komuniciraju s nadležnim institucijama, Društvom arhitekata, Sveučilištem i drugima, kako najbolje iskoristiti ovaj bogati resurs. Podržavamo razvojno planiranje, ali ono koje uključuje zainteresiranu javnost, koje komunicira s građanima i čiji je utjecaj na gospodarstvo, promet i okoliš jasan i nedvosmislen. – tvrde iz stranke Pametno.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/renato.cupic.75/posts/1972073703065504″ bottom=”30″]

Za komentar smo pitali i čelnika županijske Lučke uprave, Domagoja Maroevića, koji nam je otkrio koji su planovi na ovom području.

-Mi smo na današnjoj županijskoj skupštini donijeli odluku o definiranju lučkog područja na prostoru Orišca. Na tu odluku Vlada Republike Hrvatske daje suglasnost, a ona u tom procesu konzultira 6 ministarstava koji daju suglasnost na tu odluku. Znači to je daljnja procedura, ali ovo je prvi korak da mi krenemo u definiranje lučkog područja. Nakon toga Vlada daje suglasnost, lučko područje postane pravomoćno i onda mi krenemo projektiranje. – kazao nam je Domagoj Maroević.

Kazao nam je kako ovaj projekt dugoročni plan Županije.


-Nama je plan tu napraviti oko 700 vezova. Znači 400 komunalnih i 300 nautičkih vezova. Planiramo napraviti tu akvarij od 10 000 kvadrata, napraviti olimpijski kamp za jedrenje. Plan nam je napraviti projektnu dokumentaciju sa svim tim sadržajima. Naravno da je to velika investicija, ali imat ćemo 2 do 3 godine da pokušamo iz EU fondova taj jedan dio sadržaja financirati, a onda u kombinaciji komunalnog i nautičkog veza dignuti dugoročni kredit i to isfinancirati. To je okvirni plan. S društvom arhitekata ćemo pripremiti sve dok Vlada ne donese odluku o proglašenju lučkog područja. Nakon toga ćemo ići na međunarodni natječaj i pokušati dobiti što bolje rješenje. Može se dogoditi da to rješenje bude i s nekim dodatnim sadržajem, drugačije od ovog koje je sad predviđeno. Ovo sve prethodno je okvir, a možda netko ponudi rješenje koje nam bude prihvatljivije. – rekao nam je.

Otkrio nam je i kada očekuje prve konkretne korake u provođenju ovog plana.-Nadam se da bi do Nove godine mogli dobiti suglasnost od Vlade. Onda bi ova današnja odluka postala pravomoćna, a mi poslije toga možemo raspisati međunarodni natječaj. Natječaj za ponuditelje bi trajao 90 ili 100 dana gdje bi ponudili svoja rješenja. Nakon toga bi se sastala komisija koja bi odredila idejno rješenje nakon kojeg bi se krenulo u ugovaranje izrade idejnog projekta sa studijom utjecaja na okoliš. Ta procedura traje otprilike 2 do 2 i pol godine što se tiče projektiranja. To je neki realan rok u kojem bi mogli dobiti lokacijsku dozvolu i druge. – otkrio je Maroević.

Pitali smo ga ciljaju li i na strane investitore u ovom projektu.

-U ovom trenutku se mi želimo pozicionirati kao investitor na ovom projektu. Naš je plan da mi tu budemo investitor. Nama je cilj tu figurativno rečeno napraviti jedan grad na moru koji će imati adekvatan sadržaj i koji će živjeti što se kaže 365 dana u godini. Na tom području bi napravili i jedan znanstveno-umjetnički sadržaj, koji u ovom trenutku ne mogu otkriti, ali je u planu. – kazao je.

Komentirao je i reakciju stranke Pametno o neuključivanju javnosti na ovu odluku.

-Mi ćemo javnost uključiti u onom trenutku kada bude vrijeme. Mi u ovom trenutku nismo ništa više od zainteresirane strane, tj. subjekta da preuzme i uredi to područje. Mi u ovom trenutku još uvijek nismo ništa, znači ne možemo uključiti javnost dok ne dođemo do rješenja. Napravit ćemo sad komisiju, dat ćemo Društvu arhitekata da napravi natječaj i s tim rješenjem ćemo ići prema izmjenama prostornog plana. To je korak, a drugog koraka još uvijek nema. Taj prostor inače stoji 30 godina nedefiniran, a mi smo sad preuzeli inicijativu. Preuzimam to na sebe, da smo mi kao Lučka uprava preuzeli inicijativu da taj prostor praktički isprojektiramo, privedemo svrsi i idemo prema Gradu s promjenama prostornog plana. Plan nam je uključiti sve relevantne institucije da budu tu od početka projektiranje tog područja. – ističe Maroević.

U planu je i šetnica do Stobreča.

-Nama je plan proširiti 40 metara obalu u odnosu na sadašnju obalu. Znači “izbaciti” 40 metara obale i napraviti kilometar i pol šetnice te sadržaj s plažama i sve prethodno navedeno.- zaključio je Maroević.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0