– Kila je najbrže rastući splitski kvart – 700 obitelji doselilo je u zgrade POS-a, što znači da minimalno 700 djece treba kvartovsku školu, zar je doista teško osigurati lokaciju škole i vrtića na Kili? Škola počinje u ponedjeljak, a infrastruktura škola i vrtića u Splitu i našoj županiji neprilagođena je za provedbu uputa HZJZ-a i Stožera CZ, bojimo se novih velikih žarišta, zašto nas ignorirate – to su samo neka od pitanja koja su na konferenciji za medije održanoj u splitskom kvartu Kila vladajućima postavljali član Savjeta za obrazovanje GO Split Ante Cvitković i predsjednica Savjeta i voditeljica Koordinacije za Dalmaciju Suzana Kačić-Bartulović.

Djeca koja žive na Kili upisuju se u Osnovnu školu Mejaši koja danas radi u tri smjene i koja broji više od 930 učenika. Ovaj problem počinje se spominjati od 2016. godine, gradske vlasti nisu ni u jednom trenutku davale jasna rješenja, već su gasile vatru nadogradnjom okolnih škola. To ne može biti rješenje, jer ovaj dio kotara Mejaši će sigurno i dalje rasti u demografskom smislu – jasan je bio Ante Cvitković koji smatra da kvart Kila mora dobiti odgovarajuću obrazovnu ustanovu, jer kako kaže, Kila i njezini stanovnici više nemaju vremena čekati.

„Kila se ne vidi s Meja“

Cvitković je upozorio te se prisjetio slične situacije koja je zadesila Žnjan i Pazdigrad.

– Neće valjda i Kila čekati 12 godina kao što su čekali Žnjan i Pazdigrad? S ovoga mjesta postavljam pitanje gradonačelniku; jesu li djeca s Kile manje važna nego djeca iz drugih splitskih četvrti? Ili se s Meja Kila ne vidi – naglasio je postavljajući pitanje gradonačelniku Krstuloviću Opari. Osim toga očekuju od gradonačelnika da u skorom roku da lokaciju za gradnju škole na Kili.

Predsjednica Savjeta i voditeljica Koordinacije za Dalmaciju Suzana Kačić-Bartulović osvrnula se na početak nove školske godine. Traži hitne odgovore nadležnog stožera na nacionalnoj i županijskoj razini. Smatra da mnogi roditelji ni nastavnici još uvijek ne znaju što ih čeka na početku školske godine, kaže da je to izuzetno neozbiljno i neprofesionalno ponašanje nadležnih.

„Škole nemaju adekvatne prostore. Strahujemo od novih velikih žarišta“

– Još u lipnju ove godine ponudili smo rješenja i predlagali osnivanje kriznog stožera za obrazovanje. Svi naši prijedlozi i pitanja ostali su neodgovoreni. Upozorit ću na činjenicu da one škole koje rade u dvije ili tri smjene nemaju sigurnosne uvjete za početak školske godine – upozorava KačićBartulović te napominje da su upute Ministarstva znanosti i obrazovanja nerealne i neprovedive.

Kaže da će sve škole koje nemaju adekvatne prostore za prihvat djece u samoizolaciji ili škole koje ne mogu prihvatiti djecu u manjim grupama od ponedjeljka potencijalno postati nova žarišta.

– Molimo stožer civilne zaštite SDŽ da podnese račun za svoju neodgovornost i svoju nepripremljenost. Ipak mi moramo podržavati model B, u kojem bi se učenici postepeno vraćali u školske klupe. Smatramo da uslijed porasta broja novooboljelih u našoj županiji, model A je potpuno neprihvatljiv – kazala je.

Rekla je da bi najbolji model bio takav da od ponedjeljak u škole krenu učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola te učenici petog razreda osnovne škole.

– Ovisno o epidemiološkoj slici postupno bi se trebali vraćati učenici ostalih razreda. Smatram da je to najbolji model. Zasigurno smatramo da je model A potpuno neprihvatljiv u ovom trenutku – zaključila je.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime