“Kandelora, zima fora!” Radi se o jednoj od najpoznatijih pučkih meteoroloških izreka u Dalmaciji. Veže se uz svetkovinu popularnog blagdana Svijećnice, koji se slavi 2. veljače.

Svijećnica je cijeloj zemlji i regiji donijela natprosječno visoke temperature zraka. Primjerice, u unutrašnjosti zemlje najviše dnevne temperature dosezale su za ovaj dio godine iznimno visokih 20 Celzijevih stupnjeva. Oblaci i promjenjiva naoblaka zaslužni su da je na Jadranu bilo tek nešto svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 11 do 17°C. Zanimljivo je da je već danima Dalmatinska zagora, ako izuzmemo planine, najhladniji dio zemlje.

Današnje najviše dnevne temperature zraka (Pljusak.com)

Sredina kalendarske zime ni oblačno vrijeme nije omela brojne Splićane koji su nedjelju proveli uz more, a na Bačvicama se nisu libili ni “smočiti”:

Za blagdan Svijećnice pučki meteorolog veže određene specifičnosti, no prije toga spomenimo vjersko značenje ovog datuma.

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Preko Mojsija, Bog je Izraelcima dao propis da 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su zauzvrat dali janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu. U stilu Isusova skrovita djetinjstva, obred je prošao jednostavno i nenapadno. U Hramu se zatekao starac Šimun koji je Isusa primio u naručje i prepoznao ga kao Mesiju, a Mariji je prorekao da će mnogo patiti, riječima: “Mač boli, probost će ti dušu”. Proročica Ana je također bila tada u Hramu i uputila je molitve i zahvale Bogu. Blagdan su počeli slaviti jeruzalemski kršćani već od 4. stoljeća. i zarana je uvedena procesija za taj dan.Na ovaj blagdan blagoslivljaju se svijeće koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Dalmaciji se ovaj blagdan zove Kandelora.

Blagdan Kandelore nalazi se približno u sredini kalendarske zime. Pučki meteorolog izrekom je želio naglasiti da ulazimo u drugu polovinu zime te se nagovještava njen završetak. “Kandelora, zima fora”, u prijevodu bi značilo: Svijećnica, zima odstupa. Ipak, “veljača-prevrtača”, često zavara, a tome svjedoči i druga pučka izreka na dan iza Kandelore koja glasi: “Sveti Blaž kaže da je to laž”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime