Trideset troje članova Udruge katoličkih izviđača „Jarmina“, voditelji s dvadesetero osnovnoškolske djece, veći su dio kolovoza proveli u župi Gospe u siti u Strožancu, gdje su održali kamp animacije za djecu osnovnoškolskoga uzrasta, poletarce i mlađe izviđače. Don Ante Vranković, župnik župe Gospe u siti, ugostio ih je na gotovo dva tjedna, a Općina Jarmina platila organizirani prijevoz kako bi razgled dijela Dalmacije bio uspješan i neometan.

– Prošle godine posjetila nas je manja skupina mladih iz Jarmine – tvrdi don Ante. – To su isto bili ovi izviđači koji su nas u svome mjestu ugostili više puta. Ove godine odlučili su održati svoj kamp animacije za poletarce i mlađe izviđače baš u našem kraju, u Strožancu i okolici, jer druže se s mladima iz naše župe i tu mogu pronaći sve što im treba za izviđaštvo. Pješačili su prema Perunu, pješačili su po Braču do samostana na Blaci, igraju se s djecom u okolici crkve, sudjelovali su s našim zborom na misama, izvodili su svoj program na Marjanu, na dvama putevima… to je nešto što i našim mladima treba.

Jana Culej, dvadesetogodišnja načelnica Udruge, odgovorna za dvanaestodnevni program rada Udruge, ističe kako ove godine izvode sjajan, kreativan i uspješan izviđački program u kojem je dostupno puno izazovnoga terena, a o kojem se brine čak devet voditelja srednjoškolaca i studenata.

– Iako smo u Strožancu i plaže su nam blizu, čak i Stobreč koji povremeno posjetimo, više se brinemo o svome programu. Tako smo već u prvim danima pješačili nekoliko kilometara iznad Podstrane, dvadesetoga smo posjetili stadion Poljud, devetnaestoga smo na Braču pješačili i posjetili samostan u Blaci, bili smo na raftingu na Cetini – govori Jana i dodaje – i sviđa nam se kada nam se pridruže mladi iz Strožanca i Podstrane. – Mislim da Marjan nudi puno terena za naše aktivnosti. Djeca su uživala šetajući dvjema stazama.

Predsjednik Udruge Tomislav Delaš, podrijetlom Zelovljanin, izviđač je s vrlo dugim stažem vođenja. Približno dvadeset godina vodi jarminačke izviđače, svake godine brine se o uspješnosti kampova te govori o tome što sve izviđačke aktivnosti podrazumijevaju. Pojašnjava da je izviđaštvo najprije avantura, a stariji ju brat ili starija sestra daju mlađima. To je odnos na kojem se temelji odnos vođe prema poletarcima i mlađim izviđačima.

– Kada izviđač položi svoju zakletvu i dobije maramu, obećava da će upoznavati svoju domovinu i činiti dobro. Iako nema ništa pravo izviđačko u posjetu Hajdukovu stadionu, kao što je spavanje u šatoru, vezanje čvora ili desetodnevna briga o „tuđoj“ djeci, naš duh traži upoznavanje i s ljepotama domovine, a Hajduk je jedna od njih. Puno djece ne bi nikada vidjelo Poljud, ne bi znalo što su Prokurative ili kakav je pogled sa zvonika svetoga Duje da ne pripada izviđačkomu pokretu, da nije s nama. Prošle godine imali smo sreću gledati Hajduk protiv Lokomotive, kada nam je nogometaš Stanko Jurić darovao ulaznice, no ove godine to, nažalost, nije bilo moguće zbog situacije s pandemijom – govori Tomislav.

Natalija Draganić, starija pratiteljica na putu i tajnik Matej Delaš, tridesettrogodišnji voditelj, podrijetlom Zelovljanin i član Udruge Naš Hajduk, izrazili su zadovoljstvo Hajdukovim izlaženjem u susret nakon njihove molbe za posjet stadionu.

– Nadamo se da ćemo možda u nekom od sljedećih posjeta ovome kraju ponovo otići na utakmicu. Razgled Splita čaroban je uvijek, Marjan je zanimljiv, ali kruna je svega gledati utakmicu voljenoga kluba. Kada živiš u Slavoniji, to nemaš svaki dan i Hajdukova je utakmica na domaćem terenu poseban osjećaj. Nadamo se da će ponovo Hajduk igrati kao nekada – tvrde Natalija i Matej koji je Hajduku poklonio deset primjeraka svoga novog romana o katoličkome izviđaštvu, s posvetama Stanku Juriću i Josipu Bašiću s kojim se slučajno upoznao prateći balote i Ligu prvaka u Strožancu kraj Gospe u siti.

Mlađi izviđač Kristijan Puklin, petnaestogodišnji član Udruge, govori o tome kako je kamp vrlo uspješan iako nije održan u šumi, po običaju. Župljani župe Gospe u siti već dobro poznaju jarminačku djecu.

– Iako ovaj put ne spavamo u šatorima, nego kod don Ante u župi i iako se ne budimo u prirodi, ovaj je kraj ponudio puno toga uzbudljivoga. Naši su kampovi najčešće uz potoke i u šumama, a ovaj je ponudio puno više raznolikoga sadržaja. Vrlo smo zadovoljni Splitom, svi mi mlađi članovi koji još nismo vođe, i sigurno ćemo doći ponovo – tvrde Kristijan i Lorena, mlađi izviđači koji ove jeseni postaju vođe.

Iako nisu bili na utakmici, izviđači iz Jarmine prešli su Split „uzduž i popriko“ te će se u nedjelju, uz obećanje da će ponovo posjetiti ovaj kraj, vratiti u vinkovački. Uz prekrasne fotografije djece koja oduševljeno posjećuju naš grad i stadion, nadajmo se da će uskoro gledati Hajduk na zapadnoj strani Poljuda, kako su i planirali prije nekoliko mjeseci.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime