KATASTROFIČNA SITUACIJA U IMOTSKOM Vrljika kod Zmijavaca presušila, rubni dijelovi Imotskog polja bez vode

Suša i ljudska neodgovornost uzimaju danak na području Imotskog

Iz akumulacijskog jezera Ričice jučer je u 5 sati puštena voda za natapanje poljoprivrednih površina Imotskog polja. Prema trenutnim informacijama, puštat će se do sutra (11. kolovoza) zaključno u vremenskom intervalu od 12 do 14 sati.


Imotski gradonačelnik Ivan Budalić obišao je cjelokupni vodonatapni sustav Imotskoga polja s predstavnicima Hrvatskih voda u Imotskom, povodom teške hidrološke situacije u Imotskoj krajini. Građani su zamoljeni da ne postavljaju samovoljno zapreke vodenom toku.

Zbog toga voda, pri niskom vodostaju, uopće ne dolazi do nekih vodonatapnih kanala.

Pozivam na uklanjanje ilegalno postavljenih zapreka koje onemogućavaju dotok vode do poljoprivrednih površina koje su najudaljenije od akumulacije Ričice i rijeke Vrljike. U razgovoru sa stručnjacima iz Hrvatskih voda doznao sam da se najveći problemi stvaraju zbog gore spomenutih zapreka i zbog ilegalno napravljenih rupa u betonskom dijelu kanala. Stoga vas pozivam da prilikom natapanja poljoprivrednih površina koristite pumpe za vodu, kako bi se ona ravnomjerno raspodijelila cijelom dužinom vodonatapnoga kanala. Pridržavanje ovih uputa jedini je jamac stabilnosti natapanja, pa vas molim da svi napravimo ono što je u našoj mogućnosti kako bi posljedice ove, iznimno sušne godine, bile što manje – stoji u priopćenju gradonačelnika Ivana Budalića.

U Imotskom vjeruju da je reakcija gradonačelnika i stručnjaka zakašnjela. Uprava sada, sredinom kolovoza, imotski poljoprivrednici trebaju najviše vode. Natapaju se paprike, pome, lubenice… Vode najviše nedostaje u južnim i istočnim dijelovima polja, javlja Radio Split.

Vode nema u dovoljnim količinama, a situacija s vodom u akumulacijskom jezeru Ričice je pomalo katastrofična. Voda se ispuštala neplanski i nestručno, a posljednice se najbolje vide ovih dana. Vode ima dovoljno samo da se održi postojeći riblji fond, no ribiči kažu da su vidjeli prve uginule ribe, vjerojatno zbog naglo porasta temperature vode i nedostatka kisika u vodi.


Najveći problem je da neki od poljoprivrednika, pod okriljem noći, samoinicijativno pregrađuju kanale kako bi natopili svoje njive, a time sprječavaju dotok vode prema rubnim dijelovima polja.

Što se tiče stanje s pitkom vodom, situacija je zasad stabilna. Oko 98 posto stanovništva redovito dobiva vodu s izvorišta. Najava o redukcijama još nema. Stanovnike Zmijavaca uznemirilo je presušenje korita rijeke Vrljike u njihovom mjestu. Zadnji put se to dogodilo nakon potresa 2004. godine, javio je Radio Split.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0