KATASTROFALNA PLIMA U STAROM GRADU More razbijalo vrata i prodiralo u prostorije, na terenu sve raspoložive snage

Stari Grad na Hvaru pogodila je najgora plima od 2003. godine

Katastrofalna plima pogodila je u noćnim satima Stari Grad na otoku Hvaru. Kako smo već bili pisali, Stari Grad je zbog konfiguracije svoga zaljeva izrazito podložan oscilacijama razine mora, a šćiga je pogodila ovaj grad proteklog vikenda. Ovoga puta ova pojava bila je ekstremno izražena. Sve je počelo sredinom prethodne noći, kada se more naglo počelo dizati.


Prvi vrhunac plime dogodio se oko 1:30 iz ponoći, a drugi je bio najveći i događao se sat kasnije. More se diglo oko metar iznad razine rive prodirući u ugostiteljske objekte, poplavivši čak i park u gradskoj jezgri.

[fb_pe url=”Foto: DVD Stari Grad” bottom=”30″]

Ovako snažna plima rezultat je kombinacije uobičajene (lunarne) plime i atmosferskih prilika. Naime, noćas se preko Dalmacije premještala oslabljena hladna fronta, a preko Jadrana ciklonalni centar koja je bila povezana s prostranim poljem niskog tlaka zraka nad sjeverozapadnom Europom. Prolazak ovog poremećaja podigao je razinu mora, a pojavu su dodatno intenzivirali vrlo jaki zapadni vjetrovi koji su doslovno nabijali more u starogradsku valu.

Uslijed nadiranja mora u objekte zabilježena je značajna materijalna šteta, a dio grada i jutros je bez električne energije. Neki su objakti sami isključili struju jer je more došlo do električnih instalacija. Na nekim objektima razbijena su vrata, popucala stakla, stradali su rashladni uređaji, vitrine, brojni štekati su otišli u more.

Jutrošnju situaciju nam je opisao Antonio Šakrpa, gradonačelnik Staroga Grada:


– Sve raspoložive snage se od noći na terenu. Vjerojatno se radi o najgoroj plimi od 2003. godine. Vatrogasci ispumpavaju prostorije, tu su sva komunalna poduzeća, policija i HEP. Moram se zahvaliti i županu Blaženku Bobanu koji je angažirao županijske snage u rješavanju ove situacije. Intenzivno radimo na sanaciji štete i mogu kazati da je situacija pod kontrolom. Želimo što prije grad dovesti u funkciju s obzirom na to da se nalazimo u srcu turističke sezone – zaključuje Škarpa.

Doznajemo da se i jutros more povremeno prelijeva preko rive, ali situacija nije ni blizu dramatična kao prethodne noći.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0