KAPITALNI PROJEKT ZA SPLITSKI KBC: Stiže oprema vrijedna 31 milijun kuna. Meštrović: „Ostvarujemo naš san, ovo su projekti za generacije“

Ravnatelj KBC-a Split primarijus Julije Meštrović nije krio zadovoljstvo


Početnom konferencijom projekta „Pripreme strateških projekata Kliničkog bolničkog centra Split“ danas je u prostorijama Doma Hrvatske vojske potpisan ugovor od 31 milijun kuna za dodatnu opremu KBC-a Split. To je samo jedan manji dio sredstava koji će se u naredne dvije godine uložiti u splitsku bolnicu.


„Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a Split“

Da stvari budu jasnije, danas se kroz projekt „Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a Split“ potpisao ugovor kojim će se uvelike poboljšati i modernizirati oprema splitske bolnice.

Potpisivanju ugovora projekta za sve generacije, kako je ga je nazvao ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, prisustvovali su Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te Tomislav Petric iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, kao i dekani, rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić, te brojni ugledni profesori i znanstvenici Sveučilišta u Splitu.

Tramišak je rekla da će ovim potpisanim ugovorom pomoći objedinjavanju Hitnog bolničkog prijema u Splitu.

„Vlada shvaća važnost ulaganja u splitsku bolnicu“

– Nabavkom ove medicinske opreme koja je nužna, sigurno će se konkretnije i svrsishodnije rješavati hitni slučajevi. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se realiziraju u KBC-u Split putem sredstava iz fondova Europske unije. Ova Vlada uistinu shvaća važnost ulaganja u splitsku bolnicu, ali i u sve bolnice u našoj domovini – kazala je ministrica.

Tramišak se osim toga nada da će se ovim projektom doprinijeti boljoj kvaliteti i višem standardu pružanja medicinskih usluga u KBC-u Split.

– Sigurno ćemo nastaviti suradnju i ulaganje u KBC Split – naglasila je.

Ravnatelj KBC-a Split primarijus Julije Meštrović nije krio zadovoljstvo. Zahvalio se ministrici, ali i ministru zdravstva Viliju Berošu koji nije mogao doći u Split zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Pohvalio je i Grad Split te Splitsko-dalmatinsku županiju.

– Ovo je jedan veliki i zajednički posao kojei samo timovi visokih stručnjaka mogu obavljati. Zahvaljujem i svim svojim kolegicama i kolegama, jer da nema njih ne bi bilo ni ovih projekata – zahvalan je bio Meštrović.

Kapitalni projekti za Republiku Hrvatsku

Kazao je da su uvodnom konferencijom započeli strateške projekte u splitskoj bolnici.

– Završnu konferenciju očekujemo za dvije godine. Moram napomenuti da osim opreme kojom ćemo obogatiti prostore KBC-a, treći strateški projekt bit će izgrađivanje istraživačkog medicinskog centra, koji isto tako uskoro očekujemo, točnije uskoro ćemo napraviti projektnu dokumentaciju. Ta tri projekta kapitalni su projekti ne samo Splita, nego i Republike Hrvatske. Oni će u Splitu i južnoj Hrvatskoj promijeniti kvalitetu života – objasnio je te se u nastavku osvrnuo na buduće mlade liječnike i sve koji će se baviti medicinskom strukom.

– Također ovdje je bitna i edukacija naših studenata Medicinskog fakulteta. Ulaganje u medicinu je jedini uvjet napretka i opstanka – kazao je.

U nastavku je pobliže pojasnio ciklus razvoja strateškog projekta KBC-a.

– Ovim projektom ćemo obogatiti opremu. Ona će biti locirana u prizemlju sadašnje zgrade KBC-a Split na Firulama. Jednog dana kada budemo imali centar za akutnu medicinu, veći dio objedinjenog bolničkog prijema će se uklopiti i funkcionirati kao dio te nove zgrade i dio službe, a to očekujemo za nekoliko godina. Cijeli program reforme bolničkog prijema koštat će 71 milijun kuna – istaknuo je te zaključio:

– Radovi će početi do kraja ove godine i sve je pripremljeno, potrajat će dvije godine. Objedinjeni prijem će se raditi u dva dijela i čim taj prvi dio bude gotov počinjemo drugi dio – najavio je ravnatelj Meštrović.

U narednim godinama, velika ulaganja u splitski KBC

Tomislav Petric iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU kazao je da su aparati već u bolnici, te da će sigurno u narednim godinama biti velika ulaganja u splitsku bolnicu.

– Ti aparati su već u bolnici, i financirani su u potpunosti iz fondova Europske unije. Prema projektnoj dokumentaciji veći dio opreme već je došao, ostali dio bit će opremljen kroz sljedeća tri mjeseca, samim time će se projekt za opremu u potpunosti zatvoriti u vrlo skoro vrijeme – rekao je Petric.

– Nastavljamo u svakom slučaju raditi i ulagati u KBC Split te očekujemo još novih natječaja – zaključio je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime