KAOS NA AUTOCESTI Brojne prometne: Palo preko 20 centimetara snijega, vozači s ljetnim gumama stvaraju velike probleme

Fronta je već zahvatila sjevernu Dalmaciju i kreće se prema jugu

Hladna fronta sa sjeverozapadna zahvatila je prvo središnju Hrvatsku, a potom i sjeverni Jadran, Gorski kotar, Liku i Slavoniju. Područja koja je zahvatila hladna fronta imaju nagli pad temperature zraka. Tako su u mnogim područjima zapada zemlje temperature zraka i više od 10 stupnjeva niže u odnosu na isto razdoblje dana jučer.


U Lici i Gorskom kotaru temperature su oko nule, u središnjoj Hrvatskoj od 1 do 5°C, na sjevernom Jadranu od 2 do 7°C. Najtoplije je u Dalmaciji gdje je danas bilo do 16 stupnjeva. Ipak, kasno popodne fronta je stigla do zadarskog područja gdje je iza 16 sati počeo umjeren pad temperature zraka, a na moru ima i grmljavine.

Kiša je u Lici i Gorskom kotaru prešla u obilan snijeg. Prema dojavama Crometeo članova, Fužine su već dobile preko 20 centimetara snijega u kratko vrijeme, a slično je i na ogulinskom području. Snijeg pada na planinama Istre, na Medvednici…

Obilan snijeg je, usprkos najavama u vremenskoj prognozi, iznenadio mnoge vozače na autocesti kroz Liku i Gorski kotar, pa su na širem području zabilježene brojne prometne nesreće. Kako se može vidjeti na fotografijama, puno je vozača s ljetnim gumama i bez zimske opreme.


Fronta noćas stiže i do Dalmacije pa će biti kiše, ponegdje i grmljavine, a u planinama će biti snijega. Prestanak oborina očekuje se do jutra, no jutro ćemo dočekati s olujnim udarima tramontane i bure.Izvješće HAK-a:

Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u
Gorskom kotaru:
A6 Rijeka-Zagreb na dionici Bosiljevo-Kikovica;
DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica;
DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj;
DC32 Prezid-Delnice;
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin;
DC203 Brod na Kupi – Delnice;
DC305 Parg-Čabar;
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5032 Crni Lug -Mrzle Vodice-G. Jelenje;
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;
ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine-Vrata;
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk;
ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica i Čabra.
Lici:

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac;
DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj;
DC25 Korenica-Lički Osik;
DC42 Poljanak;
DC50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac;
DC52 Špilnik-Korenica;
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje;
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;
DC522 čvor Udbina-Gornja Ploča.

Kiša i mokri kolnici, a ponegdje i veća količina vode na kolniku, usporavaju promet u Istri, Hrvatskom primorju, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji. U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg. Kolona vozila na autocesti A6 između čvora DELNICE i čvora RAVNA GORA duga je oko 2 km. Vozače pozivamo da brzinu i način vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te poštuju prometne propise i ograničenja.

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Delnice otvorena je samo za osobna vozila, a Krčki most zatvoren je za I. skupinu vozila – motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
2
Hagić
4
Hmmm
2
Plač
10
Grrr
2
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime