Saharun, jedna od najpoznatijih plaža Zadarske županije, smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka.

U blizini plaže nalaze se mjesta Veli Rat, Verunić, Soline i Božava. Svoju reputaciju stekla je bjelinom pijeska i čistoćom mora, a okružena je borovom šumom koja ljeti pruža dobrodošlu hladovinu.

Duga je otprilike 800 metara, a na 250 metara od obale dubina je 3,5 metara, što znači da je prostor za kupanje iznimno velik i plitak te pogodan čak i za malu djecu.

O ovoj plaži često pišu specijalizirani strani mediji, a u nastavku možete pročitati članak koji je objavio britanski portal The Telegraph i to unutar svog serijala članaka o europskim manje poznatim najboljim “morskim” destinacijama.

Foto: Aleksandar Gospić

Autorica članka Jane Foster potrudila se i istražila gdje se u blizini prekrasne plaže može odsjesti, gdje i što jesti, te kako doći do plaže.

Foster tako plažu smještenu na sjevernom dijelu Dugog otoka smatra odličnom za obitelji, a posebnom je čine intenzivne boje koje je okružuju, tamnozelena borova šuma, svjetlucavi šljunak, kao i intenzivno tirkizna boja mora koja se mijenja ovisno o položaju sunca i dijelu dana i koja nevjerojatno podsjeća na karipske plaže te je jedna od najljepših i najfotografiranijih dugootočkih plaža.

Jednako tako, autorica članka navodi kako doći do plaže spominjući pritom mjesta Božavu i Veli Rat, ali i činjenicu da turistički vlakić prometuje od 4 kilometra udaljene Božave do plaže Saharun kao i da putem nema velikih izgrađenih objekata, a da se najbliži parking diskretno skriva iza borova.

Sam dolazak na otok već je užitak, putovanje Jadrolinijinim trajektom od romantičnog i poviješću prebogatog Zadra, s fantastičnim pogledom na otočiće i otoke zadarskoga arhipelaga, od kojih je Dugi otok najudaljeniji.

Jane Foster predlaže svojim čitateljima da se svakako, bilo svojim vozilom, bilo unajmljenim, provezu pitoresknim selima, ali i da iskušaju čari lokalnoga prijevoza ili vožnje biciklom kroz doslovno dugi otok. Foster je oduševila činjenica da je Dugi otok dugačak 45 kilometara, a širok između 1 i 4 kilometra, kojim dominiraju plodna polja i nasadi maslina te prekrasni vinogradi. Isto tako, napominje kako je u 2011. godini na Dugome otoku pronađen gotovo kompletan ljudski kostur star oko 11 000 godina, vrlo značajno arheološko otkriće koje mnogo govori o povijesti samoga otoka, ujedno ga čineći najstarijim dokazom ljudske prisutnosti u Dalmaciji. Rimljani koji su ovdje provodili svoja ljeta prije gotovo 2000 godina i dandanas su prisutni kroz odlično sačuvane rimske vile.

Uz Saharun, Foster navodi da je otočić sa svjetionikom Veli Rat, sagrađen još 1849. godine, jedno od najljupkijih mjesta na samome otoku koji svojom visinom od 42 metra prednjači među hrvatskim svjetionicima. Naravno, činjenica da se može na svjetioniku spavati, oduševila je autoricu članka. Isto tako, svakako preporučuje posjet prekrasnoj Telašćici, parku prirode bogatom otočićima i dramatičnim i zastrašujuće prekrasnim stijenama.

Za kraj, Jane Foster daje preporuke kako doći u Hrvatsku, odnosno na Dugi otok, te savjetuje gdje odsjesti i što raditi na otoku.

Foto: Boris Kačan


1 KOMENTAR

  1. Je predivno, ali taj silni otpad direktno pored uvale i u okolici kvari utisak od tog rajskog podrucja. Takodje kod svetionika kanalizacija koja vodi u more. Kao da se niko ne osjeca odgovornim i mjere zastite prirode ne poznaje. 🙁

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime