Kakva kazna čeka zadarskog šefa krima? Sindikat policije: “Nitko nije kriv dok mu se krivnja i ne dokaže”

Od čovjeka koji je hvatao najveće kriminalce – postao je lice crne kronike

Što se to događa u zadarskoj policiji? Šef krima u samo par dana – od čovjeka koji je hvatao najveće kriminalce – postao je lice crne kronike.


“Policijska uprava zadarska izvijestila je priopćenjem o svim događanjima koja su se dogodila, a rješenjem načelnika policijske uprave zadarske policijski službenik je zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe, a u zakonskom roku će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak”, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Bore Mršić prvo je prošli tjedan pijan u zoru skrivio prometnu nesreću, dva dana poslije vrijeđao je i omalovažavao kolege iz policije, a nekoliko sati kasnije zaustavljen je na cesti, pri čemu je odbio alkotest i završio na prekršajnom sudu.

Resorni ministar odgovara – policijski sustav je golem, s više od 20 tisuća policajaca. Ali jedan je od rijetkih sustava koji reagira ekspresno u spornim situacijama.

“Donosi odluke koje jasno pokazuju da se određen tip ponašanja koji nije u skladu sa zakonom i kodeksom policijskog posla neće tolerirati i da svi koji će tako djelovati će morati snositi sankcije”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U sindikatu policije svjesni su da je Mršić učinio pogrešku, no ukoliko zatraži pravnu pomoć – sindikat će mu je dati, jer je njihov član. Poručuju, isto nude svim policajcima protiv kojih se vodi postupak.


“Mi smo specifična služba, uvijek smo pod povećalom, tu je i presumpcija nevinosti, jer nitko nije kriv dok mu se krivnja i ne dokaže, s tim da mi vjerujemo da disciplinski sud donosi odluku koja je ispravna i koja daje relevantnu a ne pretjeranu kaznu”, kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske za RTL.

A kazne po Zakonu – mogu biti šarolike. U slučaju da disciplinski sud utvrdi lakšu povredu dužnosti kazna može biti pisano upozorenje, ali i novčana kazna u visini od 10 posto posljednje plaće, piše Antena Zadar.Ako je teža povreda, kazna se kreće od 20 posto plaće, zaustavljanje promaknuća i napredovanja od 2 do 4 godine, premještaj na drugo radno mjesto, uvjetna kazna prestanka državne službe ili sami prestanak.

Protiv zaposlenika MUP-a prošle i ove godine pokrenuto je 799 disciplinskih postupaka. Najviše zbog nedoličnog ponašanja. Njih 158 privremeno je udaljeno, dok je 14-ero dobilo otkaz!

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime