Maske koje same “ubijaju” koronavirus prije nekoliko dana stigle su i u Hrvatsku. Popularno zvane “bakrene maske” koštaju 40 kn po komadu, a vrlo brzo su počele nestajati s polica ljekarni, kako na području Splitsko-dalmatinske županije, tako i u ostatku Hrvatske.

NASTALA POMAMA U LJEKARNAMA Maske koje same “ubijaju” virus stigle u Dalmaciju

Izgledom podsjećaju na one klasične, kirurške maske, no u njih su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Zanimljivo je da se prodaju u ljekarnama diljem zemlje, a prvi epidemiolog Hrvatske Krunoslav Capak kaže da ih – ne bi preporučio.

– Nemamo znanstvenih dokaza od relevantnih instituta niti dokumentaciju da bismo mogli preporučiti te maske. Zamolili smo i HALMED (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) za preporuku, no još nemamo odgovor, pretražuje se literatura.

U ovom trenutku ne preporučamo nabavljanje tih maski, ali ako dobijemo potvrdu ili certifikat, preporučit ćemo i njihovo korištenje – kazao je danas Capak.

Ante Mihanović

Zamolili smo ravnatelja Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Antu Mihanovića da nam prokomentira tu izjavu.

“Nisam vidio tu izjavu da bih mogao komentirati izjavu, al inače sve ono što se nalazi u našim i svim ostalim ljekarnama u Hrvatskoj mora proći određenu zakonsku proceduru da bi moglo proći u ljekarnu, i vezano za proizvođača i za distributera odnosno veledrogeriju od koje mi onda nabavljamo te maske, kako mi tako i sve ostale ljekarne u Hrvatskoj”, kazao nam je na početku razgovora Mihanović.

Kako nam je sam kazao, potražnja za maskama je velika, ostao ih je tek mali broj u prodaji.

Zanimalo nas je što točno imaju u svom sastavu, a da bi možda moglo biti štetno.

“Ja ne mogu ulazit u to, postoji deklaracija i ono što je deklarirano, ostalo morate pitati agenciju koja daje odobrenje, Halmed, i proizvođača. Sve što se stavlja na tržište mora proći određenu proceduru. Ne mogu vam tu pretjerano davat nikakve izjave, ali ono što znam za svoje proizvode, oni moraju proći proceduru prije nego što se stave na tržište, moraju dobit odobrenje određenih regulatornih agencija”, kaže nam sugovornik.

“Nosim ovu masku”

Na pitanje bi li je kupio sebi ili nekom članu obitelji, kazao je:

“Ja tu masku nosim jer vjerujem da je ono što je deklarirano i što je prošlo kroz institucije u Hrvatskoj, da je zaista to tako. Ja imam povjerenja u institucije koje to odobravaju. To nije samo u našim ljekarnama, to je u svim ljekarnama u Hrvatskoj, svih 1200. To se distribuira preko Medike, oni su distributeri tako da te maske imate u svim ljekarnama”.

“Postoje institucije koje su odgovorne za stavljanje određenog proizvoda na tržište, kako mi tako i ostale ljekarne, a odgovornost za stavljanje na tržište je na regulatornim agencijama koje nešto dopuste ili ne dopuste, ne vjerujem da bi se Medika igrala s tim da nema odobrenje da se to stavi na tržište”, zaključio je Mihanović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime