KAKO JE GLASOVAO SPLIT PO KVARTOVIMA? HDZ najjači, Pametno “pomelo” Spinut, Kerum osvojio Brda, Ravne Njive, Srinjine…

Već na prvi pogled vidljivo je da je HDZ-ova koalicija pobjednik izbora. Prema našoj analizi za koalicijsku listu HDZ-a glasovalo je 16.013 birača u Splitu

Odnos snaga u splitskom Gradskom vijeću jamči vruće političko ljeto u gradu pod Marjanom. Relativni pobjednik izbora je HDZ koji je osvojio 11 vijećničkih mjesta, a Kerumov HGS osvojio je 8. Hoće li se ljuti rivali, koji se u drugom krugu izbora natječu za gradonačelničku fotelju, nakon izbora uspjeti dogovoriti – nitko ne zna. HDZ nije vladao Splitom još od vremena gradonačelnika Ivana Kureta, a kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara ponavlja da su posljednja dva mandata u Splitu, Kerumov i Baldasarov, bila – katastrofalna.


Split će u lipnju dobiti svog gradonačelnika, a kako će se i hoće li se uopće rasplesti situacija u Gradskom vijeću, tek ćemo vidjeti.

U međuvremenu su postali dostupni podaci o tome kako su glasovali pojedini dijelovi Splita na nedjeljnim izborima. Napravili smo preliminarnu analizu kako je glasovao Split po kvartovima. Naglašavamo da se radi o preliminarnoj analizi u kojoj su moguće manje greške, a problemi nastaju i zbog toga što su neka birališta birača iz Gradskih kotareva nalaze u susjednim Gradskim kotarevima. U svojoj analizi Split smo teritorijalno podijelili prema postojećim granicama Gradskih kotara i Mjesnih odbora, a podatke smo prikupljali za 5 stranaka, odnosno koalicija, koje su ušle u Gradsko vijeće. Podaci se odnose na glasova birača za Gradsko vijeće. Naglašavamo da su u našoj preliminarnoj analizi moguća određena odstupanja koja ćemo ispraviti sljedeća 24 sata.

HDZ-u uvjerljivo najviše

Već na prvi pogled vidljivo je da je HDZ-ova koalicija pobjednik izbora. Prema našoj analizi za koalicijsku listu HDZ-a glasovalo je 16.013 birača u Splitu. Drugoplasirani je HGS kojemu je glas povjerilo 12.431 birač. Pametno je na suverenom trećem mjestu s 10.295 glasova. MOST može biti zadovoljan s 6.892 glasa, a petoplasirani je SDP koji je najveći gubitnik izbora u Splitu. Osvojio je 6.840 glasova.

Od 29 Gradskih kotara i Mjesnih odbora, HDZ je s koalicijom pobijedio u 23, HGS u 5, a Pametno u jednom. S ozbirom na odustajanje Roberta Pauletića i “ulet” u kampanju Ante Čikotića doslovno u posljednji trenutak, MOST može biti zadovoljan rezultatima u Splitu, gdje su četvrtka stranka po snazi nakon ovih izbora, a iza sebe imaju SDP.

Pametno “izbrisalo” SDP

Da se stranka Pametno itekako uspjela nametnuti SDP-ovom biračkom tijeku zorno pokazuje to da je Pametno najbolji rezultat ostvarilo u dosadašnjim “utvrdama” SDP-a. Pametno je uvjerljivo najviše glasova dobilo na Spinutu, što je svojevrsno iznenađenje izbora. Drugi po broju glasova bili su na Gripama, Bačvicama, Gradu, Lovretu, Bolu, Manušu, Blatinama, Trsteniku, Mertojaku, a u Splitu 3 “pobjeda” im je za HDZ-om izmakla za 8 glasova. “Pametno” su, dakle, glasovali birači zapadnih i južnih dijelova Splita.


Kerum jak na istoku

Željko Kerum i HGS najviše su glasova dobili u Slatinama, na Brdina, u Srinjinama, Ravnim Njivama i Neslanovcu. Očito da je Kerum najbolje prošao na istoku Splitu, u područjima u kojima inače HDZ osvaja najviše glasova.

Za koga će glasovati ljevica?

Ipak, HDZ je i po ukupnom broju osvojeni glasova i po broju područja u kojima su ostvarili najviše glasova uvjerljivo najjača stranka u Splitu. Vjetar je to u leđa HDZ-ovom kandidatu Andri Krstuloviću Opari prije nadolazećeg drugog kruga izbora. Za koga će se opredijeliti birači koji su u prvom krugu nisu glasovali za Krstulovića Oparu i Keruma i kako ih motivirati da izađu na izbore pitanje je čiji će odgovor definirati novog splitskog gradonačelnika.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0