Joško Markić (SDP): Moramo intenzivnije graditi društvo socijalne pravde i solidarnosti!

"Čak 25% roditelja djeci ne može priuštiti vlastiti krevet, 10% tri obroka dnevno, a nešto više od 30% nema za voće i povrće. Između 40% i 75% roditelja svojoj djeci ne može priuštiti stvari koje smatraju bitnima za njihovu optimalnu socijalizaciju"


Na inicijativu Ujedinjenih naroda, 20. veljače se obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Obilježavanjem ovog dana ukazujemo na važnost poduzimanja mjera za izgradnju boljeg i pravednijeg društva. Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti te poštivanja različitosti. Na tim temeljima treba graditi okružje koje štiti ljudsko dostojanstvo te gdje svi građani imaju jednake šanse za ostvariti svoje potencijale u obrazovanju, zapošljavanju i u svim drugim područjima života. To istodobno pomaže postizanju i održavanju globalnog mira i stabilnosti.


U Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, preko milijun ljudi živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a svaka deseta osoba sebi tijekom zime ne može priuštiti adekvatno grijanje. Brojnim građanima nisu dostupne javne usluge, poput pravovremene zdravstvene zaštite, obrazovanja ili javnog prijevoza, a svaka peta osoba smatra da je bila diskriminirana barem jednom u posljednjih pet godina.

Tim povodom doc. dr. sc. Joško Markić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita i član predsjedništva SDP Split nanovo ukazuje kako je ovo prilika da osvijestimo značaj pružanja te dinamičkog razvoja novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince.

Joško Markić

– Partnerskim odnosom državnih i lokalnih institucija te civilnih Udruga potrebno je stalno i predano raditi na iskorjenjivanju siromaštva, osiguravanju dostojanstva na radu i postizanju socijalne sigurnosti za sve. Pri tome Grad Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti i predvodnik skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima. Grad mora imati razrađen plan socijalnog stanovanja, borbe protiv beskućništva i energetskog siromaštva te olakšavanja života rizičnim skupinama, poput osoba s invaliditetom, nezaposlenih, samohranih roditelja i obitelji s troje ili više djece. Posebnu pažnju društva zaslužuju umirovljenici i starije osobe. Prosječna hrvatska mirovina je samo 38,5% u odnosu na prosječnu plaću što je svrstava na začelje u EU, a više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 1000 kuna. Stoga se svim umirovljenicima s niskim prihodima mora intenzivnije nastaviti pomagati.

Republika Hrvatska je po Ustavnom određenju socijalna država. Poraz svih nas je podatak iz istraživanja Ekonomskog instituta iz Zagreba da čak 25% roditelja djeci ne može priuštiti vlastiti krevet, 10% tri obroka dnevno, a nešto više od 30% nema za voće i povrće. Između 40% i 75% roditelja svojoj djeci ne može priuštiti stvari koje smatraju bitnima za njihovu optimalnu socijalizaciju.

Svi smo pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu. Socijalna pravda i solidarnost se očituju u stalnoj skrbi za najugroženije te treba snažnije raditi na polju postizanja veće društvene pravednosti. – zaključio je Markić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
01 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime