JOŠKO MARKIĆ: “Pružanje veće šanse za uspjeh i sreću osobama s invaliditetom je naša civilizacijska obveza”

"Djeca s invaliditetom zaslužuju posebno mjesto u našoj skrbi" - kazao je


Joško Markić

U Republici Hrvatskoj živi više od 510.000 osoba s invaliditetom. Njihovo zdravlje i život mogu biti dodatno ugroženi COVID19 infekcijom, a u porastu je i rizik od zanemarivanja, izolacije i napuštanja.


Povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, treba nanovo istaknuti kako je obveza svih nas kontinuirano raditi na povećavanju njihove kvalitete života. U vremenu izazova, poput trenutne pandemije, tu obvezu je važno dodatno istaknuti, a s ciljem da ne padne na ljestvici prioriteta najodgovornijih nositelja vlasti.

– Najveći broj osoba s invaliditetom ima prebivalište u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje živi oko 27% od ukupnog broja osoba s invaliditetom. Oni su, nažalost, često marginalizirani, a njihov se glas slabo čuje. Isto tako, zajamčena im prava znaju biti zanemarena i ugrožena, a u njihovom ostvarenju se oslanjaju na razne civilne udruge i nevladine organizacije. Ako želimo napredak, potrebno je zajedništvo s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. U posljednje vrijeme svjedočimo u Splitu aktivnostima čiji je cilj poboljšanje uvjeta života i rada osoba s invaliditetom. Poboljšanje pristupačnosti te uvođenje subvencija za ugradnju dizala u višekatnice ili naknada za njegovatelje su smjer kojim se moramo nastaviti kretati. – rekao je gradski vijećnik SDP-a prof. dr. Joško Markić.

Posebna pažnja treba biti posvećena zaštiti mentalnog zdravlja te intervencijama u prostoru i arhitektonskim prilagodbama osobama s invaliditetom. Pri tom je važno uključivanje osoba s invaliditetom u donošenje svih odluka koje se neposredno odnose na njih. Samo tako možemo garantirati da će ta odluka uistinu biti kvalitetna, korisna i učinkovita.

Djeca s invaliditetom zaslužuju posebno mjesto u našoj skrbi. Uvjeti njihovog obrazovanja i rehabilitacije u Splitu mogu i moraju biti bolji. Olakšanjem školovanja npr. slijepih i slabovidnih osoba te potporama za korištenje znakovnog jezika, mladima moramo pružiti šansu za uspjeh. Trebamo povećati brojku od zanemarivih 3% osoba sa završenom višom i visokom školom te nakon toga poticati zapošljavanje u skladu s njihovim stručnim kvalifikacijama.

Tu je najveća odgovornost na javnim ustanovama i službama Grada. Povećavanje kvalitete života osobama s invaliditetom te pružanje veće šanse za uspjeh je naša civilizacijska obveza! – zaključio je prof. Markić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime