Joško Markić komentirao izmještanje ambulante iz Spinuta na Žnjan

"Bolesnici moraju imati mogućnost da većinu svojih zdravstvenih potreba zadovolje što bliže svom domu"

Zatvaranja ambulante u Domu zdravlja Spinutu, odnosno njeno izmještanje na Žnjan, komentirao je SDP-ov gradski vijećnik i pedijatar u KBC-u Split Joško Markić. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.


– Zdravlje je temeljno pravo svakog građana Republike Hrvatske te zdravstvena skrb mora biti pravodobna i dostupna za sve jednako bez podjela na bogate i siromašne i neovisno o mjestu stanovanja.

SDP želi graditi sustav zdravstva koji donosi i omogućava bržu, dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu bez dodatnih materijalnih opterećanja građana RH. Zdravstvena politika mora biti usmjerena prema bolesnicima i njihovim obiteljima, prema prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, prema učinkovitijem liječenju te dužem preživljenju od teških i kroničnih bolesti uz održanje zadovoljavajuće kvalitete života.

Bolesnici moraju imati mogućnost da većinu svojih zdravstvenih potreba zadovolje što bliže svom domu bez nepotrebnih odlazaka u bolnice. Tu iznimno važnu ulogu imaju obiteljski liječnici te specijalisti pedijatrije, ginekologije i ostali koji djeluju u sustavu primarne zdravstvene zaštite.

U istočnim splitskim kotarevima nema dovoljno ambulanti primarne zdravstvene zaštite. Otvaranjem tima obiteljske medicine, pedijatrije i dentalne medicine na Žnjanu, zdravstvena zaštita mnogim našim sugrađanima će biti bliža mjestu stanovanja i dostupnija. U budućnosti treba poboljšati dostupnost liječnika i u drugim istočnim kotarevima gdje je to opravdano i moguće, poput Pujanki… Međutim pri tome treba paziti da se to ne radi na način da se smanjuju prava građana u kotarevima gdje je sada stanje bolje, poput Spinuta. Stoga se nadam da će uprava Doma zdravlja SDŽ iznaći rješenje koje će biti na korist svim našim sugrađanima te im jamčiti najbolju i najdostupniju zdravstvenu zaštitu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0