U splitskoj Vukovarskoj ulici na jednoj od autobusnih stanica Prometa Split u predjelu Sućidra osvanuo je novi grafit. Stanicu na kojoj se zaustavlja popularna gradska „šestica“ „krasi“ već pomalo popularni natpis koji je često viđen na splitskim zidićima, stanicama, pročeljima i stubištima zgrada.

Ovim grafitima kojim se veliča nacionalizam i totalitarizam nije mjesto na hrvatskim ulicama i prometnicama, osobito na ovakvim prometno frekventnim splitskim prometnicama. Ovaj, ali i brojni grafiti kojima se poziva na nasilje i mržnju, te natpisi koji su povijesno neprihvatljivi ne bi trebali biti slika grada koji se u svakom trenutku može pohvali statusom perjanice hrvatskog turizma.

Jesmo li ponosni na ovo ili se stidimo zbog ovoga, možda je nekome manje važno. Jedno je sigurno, ovim potezima se narušava i uništava javna i gradska imovina čiju ćemo obnovu zbog ovakvih nepotrebnih natpisa mržnje svi morati plaćati.

Treba dodati i kako je upravo ovo jedan od simbola protiv kojeg su se sami osnivači i nekoliko generacija Torcide borili.

Autor gnjusnog grafita koji veliča totalitarizam nije poznat. Institucije bi trebale pravodobnije reagirati na ovu sramotu. Jer ovo je sramota svih građana grada Splita, a zbog ovoga se sramotimo svaki dan i u svakom trenutku, pa i gotovo u svakom gradskom kotaru. Ako samo malo prošetamo i mrvicu šire otvorimo oči i pogledamo oko sebe, istinski ćemo se (ili bi se bar trebali) postidjeti natpisa i grafita u našoj okolini.

Zamislimo se malo. U 2020.-oj smo.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime