Jedan dobio milijunsko mito, žena dobila parfem: Objavljeni detalji uhićenja 12 ljudi u Splitu

Policija je detaljno objavila za što tereti uhićene u jučerašnjoj akciji u Splitu

Podsjetimo, jučer ujutro je u Splitu uhićeno 12 osoba.


U antikorupcijskoj akciji su uhićeni poduzetnici Mario Jukić i Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, nekadašnja vijećnica Kerumovog HGS-a Danijela Špalj, bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, njen muž Neven Mladinić i pomoćnica Ljiljana Poletti Kopešić, inače viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, piše Index.

Uhićene su i dvije projektantice hotela te voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja Boris Marelja.

Meta istrage su gradnja hotela Amphora na Žnjanu u vlasništvu Zvonka Kotarca i zgrade na Mejama, odnosno investitori, arhitekti i osobe koje su im izdavale potvrde. Na teret im se navodno stavljaju zlouporaba položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita…

Policija objavila detalje

Policija je danas objavila za što ih se tereti.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019. godine. Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita”, piše policija.


Onda ide važan dio, u kojem su opisali što se događalo

“Sumnja se da su navedene osobe, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to: • 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo,
 • 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti
 • 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave,
 • 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita,
 • 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita
 • 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela,
 • 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama,
 • 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te
 • 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu,

prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama. Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist”, objavila je policija.

Detaljno opisali za što ih se tereti

Potom su opisali za što ih se tereti.

“Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su:

 • izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti  i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,
 • izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,
 • izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te
 • bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra,  neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.”

Investitor dobio vrijednost od dva milijuna eura, osumnjičeni dobio milijunsko mito, osumnjičena dobila parfem

Investitor je, smatra policija, dobio vrijednost od preko 2 milijuna eura. Jedan osumnjičeni je dobio oko 1.200.000 eura. Jedna osumnjičena je, piše policija, dobila poklon u vrijednosti od 700 kuna. Vjerojatno se radi o parfemu koji se spominjao zadnjih dana.

“Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna”, piše policija.

Svih 12 uhićenih je u pritvoru.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
7
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
3
Molim?
1

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime