Voda u dijelu Žrnovnice nije za piće! Naime, kako su nam potvrdili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, za vrijeme uzorkovanja vode “žrnovačkog” vodovoda koje se obavlja na tri lokacije, ustanovljeno je da voda na slavini kod Osnovne škole Žrnovnica nije za piće!

 

U redakciju su nam najprije počeli stizati upiti zabrinutih građana čija su djeca u školi obaviještena o neispravnosti vode. Informaciju smo prvo provjerili kod ravnateljice OŠ Žrnovnica Matije Šitum.

“Rečeno mi je da voda nije ni za pranje ruku”

– Zvala me sanitarna inspektorica i rekla mi da je uzorkovanjem vode ispod škole ustanovljeno ne samo da voda nije za piće nego se u njoj niti ne smiju prati ruke! Moram kazati da smo svi pili tu vodu i nitko nije osjetio bilo kakve zdravstvene probleme. Također mi je rečeno da će novo uzorkovanje vjerojatno biti uredno.

Moram naglasiti da slavina ispod škole nije odvojena od žrnovačkog vodovoda. Za cijelo mjesto voda se klorira na istom mjestu, na izvoru. Djeca me pitaju smiju li javiti roditeljima da je voda nepitka. Inspektorica dolazi popodne s potvrdom da voda nije za piće – kazala nam je Šitum.

Karin: Voda je uzorkovana 4. rujna

Službenu potvrdu o neispravnosti vode sa slavine kod škole dobili smo od ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željke Karin.

– Radi se o vanjskoj slavini koja se nalazi ispred škole. Nije priključena na legalni vodovod. Na lokacijama Sitno i u gornjoj Žrnovnici nalazi su uredni, no nakon županijskog uzorkovanja vode sa slavine ispred škole koje je obavljeno 4. rujna jučer ujutro nas je sanitarna inspekcija obavijestila, dala mjere ispiranja cijevi, obavijestila o svemu Mjesni odbor Žrnovnica i Vodovod i kanalizaciju Split.

Za tu slavinu odgovoran je isključivo Mjesni odbor Žrnovnica koji je obavijestio javnost da se voda s te slavine ne pije.

Pitali smo kako se točno obavijestila javnost pošto ta obavijest ne postoji u javnosti.

– To ja ne znam. MO Žrnovnica je dobio nalaz, izdane su mjere sanitarne inspekcije. Naravno da imamo dokaze da smo obavijesti uputili Mjesnom odboru. Danas smo uzeli novi uzorak koji će vjerojatno biti uredan nakon ispiranja cijevi – ističe Karin.

ViK: Nadležnost Mjesnog odbora Žrnovnica

U splitskom Vodovodu i kanalizaciji naglasili su nam da vodovod u Žrnovnici nije službeni gradski vodovod i nije u ingerenciji VIK-a.

– Radi se o tehničkoj vodi, a o vodovodu i kloriranju vode brine se Mjesni odbor Žrnovnica. Odmah po obavijesti, prema Osnovnoj školi Žrnovnica poslali smo cisternu s pitkom vodom – kratko nam je kazao direktor ViK-a Tomislav Šuta.

Mjesni odbor Žrnovnica obećao očitovanje

Kontaktirali smo Mjesni odbor Žrnovnica iz kojeg su nam obećali više informacija uskoro.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime