JE LI OPASAN? Stručnjak otkriva postoji li mogućnost da morski pas jučer snimljen u Dalmaciji napadne ljude

Ugarković navodi da je primjerak jučer snimljen na pučini kod Makarske najvjerojatnije mladunac, dugačak oko dva metra

Jučer je društvene mreže i medije preplavio video turista koji je na pučini ispred Makarske snimio morskog psa. I dok su neki strahovali da se radi o velikoj bijeloj psini, a većina pretpostavila da je u pitanju stalni stanovnik Jadranskog mora – modrulj, čini se da nije niti jedan.


VEZANI SADRŽAJ:

Suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i urednik portala Podvodni.hr, Pero Ugarković, je s kolegama Franom Madiracom, Davidom Udovičićem i Brankom Dragičevićem pregledao snimke te su zaključili da se radi o morskom psu vrste mako. S njima su se složili i poznati oceanografi iz Italije i Hrvatske, Alessandro Maddalena i dr. sc. Jakov Dulčić.

Približio se plovilu

Nakon objavljene snimke, javnost se opravdano pita je li ova vrsta morskog psa opasna za ljude s obzirom na to da se jako približio plovilu i očito nije imao (velik) strah od ljudi.

Za komentar smo upitali Peru Ugarkovića, suradnika Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu te urednik portala Podvodni.hr.

– U Mediteranu nema zabilježenih napada koji su neprovocirani, dok ih tropska mora imaju.

Općenito je malo takvih napada. Velika većina tih napada su isprovocirani, primjerice, kada psa ulove na udicu pa ga takvog krenu snimiti kamerom ispod površine mora – kaže Ugarković za Dalmacija Danas.


Osam napada u 400 godina

Prema podacima ISAF-a (international Shark Attack File), posljednja četiri stoljeća zabilježeno je samo osam napada makoa na ljude, a tek je jedan slučaj bio smrtonosan. Općenito, mogućnost da poginemo od bilo kojeg morskog psa je doslovno zanemariva jer se u svijetu godišnje dogodi tek šest napada.

Ugarković navodi da je primjerak jučer snimljen na pučini kod Makarske najvjerojatnije mladunac, dugačak oko dva metra. Radi se o najbržoj vrsti morskih pasa na svijetu koji postižu brzinu do 70 km/h, što znači da već danas može više nije u Jadranu.Osam primjeraka morskog psa mako Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810) zabilježeno je od 2014. do 2017. u Jadranskom moru.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime