Za razliku od sunčanog petka, subota je na cijelom Jadranu označila početak jake i dugotrajne promjene vremena. Zapuhalo je slabo do umjereno jugo koje tek ponegdje na moru ima jake do vrlo jake udare, no današnji dan tek je uvod u vrlo vjetrovite dane ispred nas.

Jugo je podiglo temperature zraka pa su one u najtoplijem dijelu dana bile od 16°C ponegdje u Zagori do 22°C na otocima. Toplo se zadržalo i u večernjim satima.

Nema dijela Dalmacije u kojem nije palo barem malo kiše, no oborine su do 19 sati bile izrazito neravnomjerno raspoređene. Primjerice, na širem splitskom i sinjskom području palo je vrlo malo kiše. Na šibenskom području palo je 10 do 20 litara po kvadratnom metru, u Drnišu 22, Vidu 28, Korčuli 35, Orašcu 85, Trstenu 94, no nevjerojatne količine oborine primilo je područje Zaostroga.

Tamo je danas do 19 sati, prema podacima Crometeo mreže postaja Pljusak.com, pala ekstremna 161 litra kiše po kvadratnom metru. Primjerice, u cijelom studenom u Splitu prosječno padne 113, a u Dubrovniku 147 litara.

Narančasti MeteoAlarm za nedjelju

Tako je danas palo oko 150 posto mjesečne oborine, a kiša i dalje pada. Brojne ulice se nalaze pod vodom u večernjim satima.

Nedjelja cijelom Jadranu donosi znatno više kiše nego subota, dodatni problem stvarat će vjetar. Jugo i oštro imat će krajem dana udare do 100 km/h, pa je DHMZ za cijeli Jadran izdao narančasti stupanj upozorenja. Također, upozorenje vrijedi i za moguće obilne oborine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime