JADRO PORASLO SKORO METAR U DAN Moguće dosezanje pripremnog stanja opasnosti od poplava

U samom Solinu, u kojem Jadro brzo raste, danas je od ponoći pala 51 litra kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 120 litara


Posljednjih nekoliko dana u Dalmaciji su pale obilne oborine.


Raste vodostaj svih dalmatinskih rijeka, od Krke, Zrmanje, Cetine i sve do Neretve. Osobito brzo rastu male rijeke sa splitskog područja, Jadro i Žrnovnica. Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Jadra je u posljednja 24 sata porastao za čak 90 centimetara te nedostaje još manje od deset centimetara za proglašavanje redovnih mjera obrane od poplava, a Jadro raste prosječno nekoliko centimetara na sat.

Dobra je vijest što su kiše trenutno prestale pa bi rast mogao potrajati nekoliko sati. Bez obzira na to, kiše će biti u narednim danima, osobito za vikend pa će pitanje vodostaja rijeka itekako biti zanimljivo.

Od početka mjeseca prati nas prilično kišovito vrijeme, s tim da je puno više oborina palo u Zagori nego na obali i otocima. U samom Solinu, u kojem Jadro brzo raste, danas je od ponoći pala 51 litra kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 120 litara. Pravo stanje stvari vidi se ako pogledamo koliko je kiše palo sa sjeverne strane Mosora.

Na mjernoj postaji u Dugopolju noćas je pala 91 litra kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 230. U podnožju Dinare i Kamešnice lokalno je palo preko 300 litara kiše po kvadratnom metru, a još je zanimljivija situacija s BiH strane Kamešnice i Dinare gdje je od početka mjeseca palo skoro 400 litara kiše po kvadratnom metru.

Sve to ukazuje da je tlo vrlo natopljeno vodom i da će svaka obilnija kiša povećavati vodostaje rijeka. Tako raste Perućko jezero, Cetina, a situacija kod Omiša je takva da je Cetina već prilično nabujala.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime