IZVJEŠĆE O POŽARNOJ SEZONI Bulj: Sanader je kriv što naša županija dobiva najmanje novaca za vatrogastvo; Sanader: Bulj je iskoristio svog ministra da osnuje JVP

"Županijski plan angažiranja vatrogasnih i ostalih snaga u potpunosti je odrađen shodno planiranom" - stoji u izvješću Vatrogasne zajednice Splitsko – dalmatinske županije

Na 4. sjednici Županijske skupštine na dnevnom redu se našlo i izvješće požarne sezone u Splitsko – dalmatinskoj županiji.


Ovogodišnja požarna sezona bila je ekstremna prvenstveno zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, navodi se u izvješću kojega je prezentirao glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Izgorjelo 11.694,63 hektara

– U požarnoj sezoni 2016. (9/2015. – 9/2016) na području Splitsko – dalmatinske županije su odrađene 2.432 vatrogasne intervencije, dok je u požarnoj sezoni 2017. bilo 4.046 intervencija. Od toga 192 na građevinskom objektu, 34 na plovilu/vozilu, 2.480 na otvorenom prostoru I 1.340 tehničkih intervencija. Zračne snage su intervenirale na 1.160 požara.

Bilo je ukupno 22 požara otvorenog prostora s obuhvaćenom površinom preko 30 hektara. U požarnoj sezoni , do rujna 2017. izgorjela je ukupna površina od 11.694,63 hektara što je 39 puta površine Park šume Marjan ii dvije Šolte.

 

Kobni 17. srpnja

Osim rekordne opožarene površine, ovu sezonu je obilježio i veliki požar koji je opustošio šire područje Splita, nekontrolirano se šireći od Tugara do Dračevca.


– O brzini požara govori podatak da je u 17:26 požar bio kod raketne baze u Žrnovnici, u 17:29 gore kuće na Privoru, a u 18:09 sati su ugrožene kuće u Kučinama. U 19:30 požar dolazi do Dračevca. – stoji u izvješću.

Navedeno je i kako je od samog početka vatra prijetila stambenim objektima te su na spašavanje istih bile usmjerene sve snage. U10 se na požarištu nalazi 66 vozila i 243 vatrogasca. Zračne snage su više puta pokušavale gašenje, ali zbog vjetra nisu mogli raditi. Tek iz šestog puta, u 15 sati, prvi Canadair počinje s radom, ali samo na južnom dijelu požarišta od Peruna – Podstrana do Dugog Rata. Nešto kasnije mu se pridružuju još dva na istom području.U 20 pristižu prve snage iz Primorsko- goranske županije i organiziraju se na obrani benzinske postaje na brzoj cesti Solin – Klis. Nedugo zatim pristižu i ostale snage iz unutrašnjosti: Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Dubrovačko-neretvanska i Grad Zagreb i raspoređuju se na požarište.

87,75 posto požara ugašeno u roku od četiri sata

Prema danima u tjednu, najviše požara dogodilo se subotom (17.7 posto), pa ponedjeljkom (15,9 posto), a najmanje zabilježeno je srijedom i četvrtkom (12,5 posto).
Tijekom dana zabilježeno je najviše požara između 15 – 18 sati, a najmanje zabilježeno je između 3 – 6 sati. Brzim reagiranjem operativnih snaga 87,75 posto požara pogašeno je u roku do 4 sata.

82,94 posto požara je površine do 5 ha što ukazuje na učinkovitost postavljenog sustava. Na taj način, usprkos velikom broju požara (2480) u ljetnoj sezoni spašen je velik broj ugroženih objekata, a posebno ističemo činjenicu da su stanovnici i turisti u Županiji bili potpuno sigurni.

Županijski plan angažiranja vatrogasnih i ostalih snaga u potpunosti je odrađen shodno planiranom. – stoji u izvješću Vatrogasne zajednice Splitsko – dalmatinske županije, koji je predsjedniku Županijske skupštine predočio zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Uslijedila je rasprava.

Miro Bulj (MOST):

– Kao najveća županija do sada smo dobivali 16 milijuna kuna. Istarska županija je površinski 4 puta manja i ima znatno manje požara, ima 270 tisuća stanovnika manje, a prima duplo više decentraliziranih sredstava. SDŽ je imao 2 javne vatrogasne postrojbe, a sada ima i Sinj. Kako u Istri može postojati 10 javnih vatrogasnih postrojbi. U čemu je problem? Nitko se nije borio da taj novac dođe u županiju, a čelni čovjek HVZ-a je iz naše županije.

Žao mi je da u Makarskoj, gospodine Glavina, nemate javnu postrojbu. Trebali bi dobiti Kaštela, Trogir i brojni drugi. Trebamo gajiti dobrovoljno vatrogastvo, ali i profesionalne vatrogasce koji prve interveniraju. Žao mi je da mi se kolega Sanader sada smije, ali bi se trebao zamisliti zašto je dosad naša županija dobivala najmanje decentraliziranih sredstava po glavi stanovnika.

Zahvaljujem se Torcidi i civilima na doprinosu na ljetnim požarima, ali sustav koordinacije ne funkcionira i to treba ispraviti!

Nikola Tokić (HDZ):

– Uvjeti su bili jako teški. Meteorološki uvjeti bili su takvi da se požar koji je stigao do Splita nije mogao ugasiti kada je počeo. Mi smo imali požar ogromnih razmjera u zadnjih 10-ak godina, ali smo ga suzbili na vrijeme.

Jadran Čizmić (HDZ):

– Ne znam bi li se smijao ili plakao jer već treću sjednicu raspravljamo o raspodjeli sredstava za vatrogasce. Laži saborskog zastupnika neću dopustiti. Naša županija izdvaja 2.6 posto za te potrebe, a zakonska obveza je 1 posto. To je drugi postotak u Hrvatskoj, iza Zagreba

Ante Sanader (HDZ):

– Bulj je u pravu oko nečega. Borim se 10 godina da svi imaju isti status i ista prava. Želim da država ravnomjerno raspodjeli sredstva koja su namijenjena vatrogastvu. Zalagali smo se da se decentralizira sustav po broju stanovnika ili požarnoj ugroženosti. On je iskoristio svog ministra i iskoristio priliku da osnuje JVP. Tek za 5 godina vidjet će koliko je problem napravio. I Solin i Makarska su mogli osnovati JVP. Solin je prije 5 godina dobio sredstva, ali još je nije osnovao. Bulj je postupio lokalpatriotski i kaže da je Sinju donio 2 milijuna kuna, ali ga ne briga sustav u cjeline.

Bulj je Čizmiću rekao da zna da mora biti poslušan, a DVD dobiva jako malo novaca.

Potom je odgovorio Anti Sanaderu:

– Vi ste kao vodeći čovjek najmanje sredstava osigurali SDŽ. Vi ste zajedno, dok ste bili župan, zajedno stalno bili s Ivom Sanaderom, čovjekom iz Vašeg sela, a što ste napravili? Doveli ste najmanje sredstava županiji, i vaša je “stručnost” dovela županiju u probleme. Ne od jučer, nego od 2002. godine.

Ante Renić (Pametno)

– Izvješće hvali župana i ne govori o problemima. Puno je kronoloških i meteoroloških izvještaja, a nedostaje suštinskih informacija. Posebno iritira zadnji dio izvješća koji kaže da stanovnici i turisti nisu bili u opasnosti. Dobro znamo po dokazima da nije bilo tako. Tražimo da se ovakvo izvješće povuče i da se predloži sa smjernicama što bi dalje trebalo raditi. Nitko ne govori da vatrogasci nisu obavili svoj posao. Oni su često riskirali svoje živote. Trebalo je reći da je bilo problema i ponuditi smjernice kako ih ispraviti.

Jadran Čizmić (HDZ):

– Žao mi je da sam bio na intervenciji. Bili smo uvjereni da je pravovremeno napravljena evakuacija i da su svi spašeni. Žao mi je da je pogled iz fotelje bio nešto drugačiji – odgovorio je Bulju Čizmić, inače član zapovjedništva DVD-a Dugi Rat.

Damir Krstinić (SDP):

– Što napraviti točno da sutra bude bolje, to je ključno pitanje. Vjerojatno će nas ovakve i gore stvari čekati u budućnosti. U županiji na možemo riješiti sve probleme, ali možemo vidjeti što treba napraviti bolje. Cijelo Sredozemlje se susreće sa sličnim problemom. Neke zemlje se mogu ugledati na nas. Mediji su se različito odnosili prema ovoj tematici. Razina opremljenosti treba biti bolja.

Po meni neke stvari u sustavu nisu funkcionirale. Rano detektiranje je jako bitno. Nama možda nedostaje jasna hijerarhija zapovijedanja. Uključene su i druge službe, uključujući Civilnu zaštitu. Ako nisu obučeni za gašenje požara, mogli su donositi sendviče vatrogascima. Tko u slučaju požara zapovijeda vojnicima? Postoji li dupla linija zapovijedanja?

Prema svim postpožarnim analizama, štete nastaju radi propusta u komunikaciji. Nije sramota reći da smo imali zastoje u sustavu koji su mogli biti bolji. Teško je odlučiti u trenutku neke važne stvari, ali moraju se imati prioritete. Ne može se dogoditi da požar dođe do pumpne stanice jer nije branjena. To je stvar planiranja koje se radi unaprijed.

Promatranjem satelitskim snimki moglo se predvidjeti širenje požara. Preko HOLISTIC projekta možete pratiti vozila i pojedince na terenu, a to je korisno kod planiranja i taktike i u konačnici spasiti nečiji život. Modeli iz propagatora su mogli predvidjeti širenje požara.

Mate Martinić je rekao da će SDP prihvatiti ovo izvješće, ali da se hitno mora pritupiti izradi plana i strategije za vatrogastv na razini županije.

Raspravu je zaključio zapovjednik Dražen Glavina:

Zahvaljujem da ste se pobrinuli da JVP dođe u Sinj. Znam dobro rukovati naprtnjačom pa se možete uvjeriti kako baratam s njom. Sve smo zapisali što su vijećnici rekli. I dalje ćemo koristiti usluge FESB-a. nadamo se da će u 12. mjesec, kada se bude donosio proračun, da ćete nas podržati. Mi ne pričamo o decentraliziranim sredstavima, to smo loši. Ali jedina smo županija koja izdvaja sredstva za sezonske vatrogasce.

Pritom se pristupilo glasovanju.

Izješće je prihvaćeno s 36 glasova za i 4 suzdržana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0