Iz Splita odlaze Slovenci i Nijemci, no stižu Poljaci, Česi, Rumunji, Mađari…

"Sada treba spašavati situaciju, pokušati makar jeftinim testiranjem zadržati goste"


U skladu s najavama i Slovenija je uvela ograničenje za Hrvatsku. Slovenska vlada propisala je da od utorka svi koji se vraćaju iz naše zemlje moraju u dvotjednu samoizolaciju. Nakon Italije i Austrije restrikcije su danas uvele i Njemačka i Slovenija. Riječ je o zemljama iz kojih u Hrvatsku inače dolazi najviše turista. Mnogi prekidaju odmor.


Od početka godine Split je posjetilo više od 20 tisuća Nijemaca. Sad ih je u gradu još oko tisuću i pol.

– Sve znamo, danas je Split proglašen rizičnim. Mi ipak ostajemo, testirat ćemo se pri povratku, ne odlazimo prije vremena, poručila je Sandra, turistica iz Njemačke.

Što je tu je, kažu u Šibeniku. Sada treba spašavati situaciju, pokušati makar jeftinim testiranjem zadržati goste, javlja HTV.

– Čak i na račun domaćina, da i na taj način pokušamo bar jedan dio gostiju spriječiti u odlascima, a i da na taj način dođu tu, rekao je Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

Testiraju se Austrijanci u Primorsko-goranskoj županiji kako bi izbjegli karantenu kod kuće.– Brzo ide, već sam i propustila neke ljude, čekam da moj dečko plati testiranje. U pola sata mislim da ćemo sve riješiti, kaže Irina, turistica iz Austrije.

Hrvatsku napuštaju i turisti iz Slovenije, našeg drugog emitivnog tržišta. Ne ode li do kraja tjedna, Matej će morati u karantenu. Svoje mjesto za kampiranje u Istri napušta nevoljko. Kaže da se osjeća sigurno.

– Da, zašto ne, pazim na sebe i na druge, i to mi je poglavito, rekao je Matej Kenig.

Od 7 tisuća turista u Fažani, 800 je Slovenaca.

– Pogotovo vlasnici kuća i stanova za odmor nam se obraćaju, dolaze u TZ i skraćuju svoj boravak do sutra, otkriva Melita Peroković, direktorica TZ Fažane.

Na otoku Viru žalosni. Prekinuta im je, kažu, izvrsna sezona. Od početka godine posjetilo ih je više od 15 tisuća Slovenaca.

– Trenutno nam boravi možda još 500-tinjak slovenskih turista na otoku i dobar dio njih će u toku dana i do nedjelje otići, nažalost, kaže Srđan Liverić, direktor TZ Vir.

Jedni odlaze, drugi ipak dolaze. Na Goričanu kolone na ulazu u Hrvatsku, čeka se više od sata, javlja HTV.

– Nismo ni pomišljali da negdje drugdje ljetujemo, željeli smo doći u Hrvatsku, volimo je, poručila je Dajana, turistica iz Rumunjske.

– Idemo u okolicu Splita, na deset dana. Idemo prijateljima u kuću na osami, dodaje Agnieska, turistica iz Poljske.

U koloni Poljaci, Česi, Rumunji, Mađari na putu prema hrvatskim gradovima bez straha od virusa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime