Nešto prije 21 sat, u subotu navečer, Bojan Ivošević, jedan od oštećenika u incidentu koji se sredinom dana zbio na Matejuški, konačno je pušten sa saslušanja te je pred vratima Prekršajnog suda stao pred medije.

– Gospodin Popovič se još suočava s okrivljenim. Mogu samo kazati da se verzije ne slažu. Sutkinja je rekla da će uzeti u obzir Livestream koji je objavljen na stranici, s obzirom da je Facebook takva platforma da se Livestream ne može naknadno montirati ili mijenjati. Moj iskaz je relativno nebitan, rekao sam da se pogleda snimka od početka do kraja. Snimka traje od početka incidenta do dolaska službenih osoba iz MUP-a.

Drago mi je da će sutkinja pogledati tu snimku i vidjeti što je istinito, što ne. Sada sam dobio mjeru opreza za gospodina do pravomoćnosti odluke. Policija im je već danas izrekla zabranu prilaska od 8 dana meni i gospodinu Popoviču.

Ne znam što reći. Jedno je remećenje javnog reda i mira, a što se tiče izrečenih prijetnji imamo 90 dana za odlučiti hoćemo li dotičnog ili dotične kazneno prijaviti privatnom tužbom. Hrvatski zakoni su pisani tako da se nekome lako može legalno prijetiti i proći nekažnjeno ako netko doslovno nije rekao “ubit ću te tad i tad, tu i tu”, tako da ne znam koliko bi tužba imala smisla, to ćemo vidjeti.

Nadam se će se iz ovog cijelog nereda, nevezano uz konkretan slučaj, promijeniti način kako se gleda na neke stvari u našem gradu i da će se Grad Split odlučnije uhvatiti ukoštac sa svim vrstama nereda koji trenutno postoje. Nije mi jasno zašto se oko priče s Akceleracijom ovako reagiralo, jer danas nisu bili tema. Neka krene od svega, od komunalnog reda koji se treba donijeti, preko ilegalnih reklama po staroj gradskoj jezgri, postoji problem s karetima, do svih stvari koje su aktualne u gradu. Nadam se da će se sada to ažurnije početi rješavati – kazao je Ivošević.

Otkrio je da su se supružnici Tonković u sudu ispričali.

– Prihvaćam ispriku. Nadam se da će shvatiti da nitko nema ništa protiv njih osobno jer mnogi ljudi misle kad se baviš aktivizmom da te netko plaća i šalje. Stvarno, amo dovest red u grad. Pa kad se točno bude znalo što se može, slobodno se ti bavi s tim, zarađuj, normalni svijet danas tako funkcionira. Nažalost, nismo sređeni kao grad tako da razumijem i njihovu frustraciju svime što se dogodilo; od reklama, stupova, atesta, kanti, mislim da se sve dogodilo u doba Baldasara.

I dalje ne shvaćam čime smo realno izazvali gospodina Tonkovića. Realno, trebao bi nam prije gradonačelnik zalipit trisku jer konstantno provociramo i pokušavamo ih izazvati da rade. Ako bi se netko trebao uvrijediti to bi trebao prvo biti gradonačelnik, pa onda svi ostali. U krajnjem slučaju, sloganom vrijeđamo sami sebe jer kao grad šutimo, mirujemo i puštamo degradaciju grada.

Nadam se da će gradonačelnik biti spreman za susret po pitanju komunale. Ne očekuje nitko da gradonačelnik trči okolo i skida reklame, nego “zapovjedna odgovornost”. Ako neka razina ispod zapinje, nažalost ti moraš reagirati.

Na kraju je Ivošević komentirao trenutak kada je na Matejuški bježao.

– Držao sam tu distancu. Nisam htio ni pobjeći. Da sam ušao u ikakav fizički konflikt, čak u samoobrani, kršio bih javni red i mir. Ovako sam se potrudio da ga ne prekršim i za divno čudo nisam dobio prijavu – kazao je Ivošević, dodavši na kraju: “Ajmo učinit ovaj grad boljim”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime