IVAN PENAVA EKSKLUZIVNO ZA DALMACIJA DANAS “Dosta je bilo širenja laži i spletkarenja na imenu i žrtvi Vukovara!”

"Za grad Vukovar to je pitanje biti ili ne biti", rekao je između ostalog Penava

Povodom 21. obljetnice osnutka, u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Dugopolja.


Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca na groblju u 19 sati, a sama sjednica počela je u 19,30. Među brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici sudjelovao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava s kojim smo kratko porazgovarali.

– Prijateljstvo s općinom Dugopolje traje već dugi niz godina. Veže nas velik broj poznanstava, projekata koje smo odradili i emocija. Puno je toga što nas veže i danas smo u Dugopolju s velikim zadovoljstvom. Ovo i jest jedan od razloga zašto smo se uputili prema Dalmaciji, rekao je Penava na početku razgovora.

Znači postoji konkretna suradnja između Dalmacije, odnosno Dalmatinske zagore i Vukovara?

– Svakako da postoji. Prije svega, imamo puno poznanstava i veza koje sežu još iz Domovinskog rata, ali bilo je tu i druženja na obilježavanjima mnogih obljetnica. Dugopolje je sudjelovalo i u projektu “Vodotoranj” i u projektu obnove Doma branitelja na Trpinjskoj cesti. Ove godine smo preko branitelja organizirali i dolazak vukovarske djece u Dugopolje, tako da tu je mnogo projekata. To baš i nije tipično za jednu malu općinu poput Dugopolja, ali imaju toliko snage, mogućnosti i dobre volje.
Dolaze u Vukovar, svake godine se pojave u Vukovaru, a posebno imaju snage pomoći gradu Vukovaru. Zbog toga su nam oni rado viđeni gosti u Vukovaru i ne samo za obljetnicu (18.11.), već je to tako barem 3-4 puta tijekom godine.

Kada ste spomenuli Vodotoranj, možete nam reći je li još neke općine i gradovi iz Dalmacije pomažu u tom projektu?– Cijela Hrvatska i dijaspora pomažu. Sve ide izuzetno zadovoljavajuće, sukladno dinamičkom planu i onome što smo predvidjeli. Prva faza je već kraju, a druga faza realizacije je u tijeku. Još nas čeka opremanje objekta koje dolazi u trećoj fazi.

I dalje ne odustajete od prosvjeda?– Definitivno ne! Rekli smo da od toga ne možemo odustati. To je prosvjed koji smo jasno istaknuli, naglasili smo njegovu bit, kao i smisao! 27 godina života u tim okolnostima gdje elementarna ljudska prava nisu zaštićena, pravda ne živi, to je za nas nešto duboko nehumano i s tim se ne mirimo. Nećemo odustati od toga!

Želite reći da ovo nije nikakvo stranačko pitanje, već čisto nacionalno pitanje?

– Mi to oduvijek govorimo. Za grad Vukovar, to je pitanje biti ili ne biti. Duboko sam uvjeren da nema ni pravedne ni zdrave države dok god se takva pitanja i takvi problemi guraju pod tepih! Nažalost, oni to rade već 27 godina i krajnje je vrijeme da se to riješi kako bi svi skupa, a posebno mi u Vukovaru mogli ići naprijed bez ikakvog tereta.

Nema nikakvih teorija zavjere kako neki mediji pišu, nego se radi o čistom opstanku?

– Upravo tako! Pojedinci se oduvijek nabacuju prema Vukovaru, dolaze komentirati o Vukovaru, a zapravo ne dijele sudbinu Vukovara! Upravo u tome leži degutantnost i ono što nama smeta, ono što boli, ali i takvima ćemo reći sve što mislimo o njima. Dosta je bilo širenja laži i spletkarenja na imenu i žrtvi Vukovara!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime