Povratkom licenciranog šumara Ivana Ljubića, mag.ing.silv. Javna-ustanova Park šuma Marjan je nastavila s bilježenjem onoga za što sumnjaju da bilo kakvi oblici nepravilnosti u izvođenju sanacije, ali uz supotpis ravnatelja Damira Grubšića i slanja službenih dopisa svim sudionicima aktualne sanacije. Očito je ravnatelj Grubšić jedva dočekao povratak jedinog visokoškolovanog šumara u svojim redovima.

Podsjetimo, Ivan Ljubić, mag.ing. je jedini licencirani šumar u JUPŠM, izuzetno cijenjen od svih stručnjaka koji su pozivani na Marjan, dr.sc. Hrašovca, dr.sc. Perneka pa i dr.sc. Smodlake koji se kritikama uključivao u opservacije sanacije. Društvo Marjan i inicijative su mu najviše zamjerile zagovaranje izrade vlaka za potrebe sanacije, te povlačenje iz Povjerenstva za Marjan kada je prvi javno progovorio o nedostatku stručnjaka u radu Povjerenstva.  S odmakom vremena, sve je više onih koji smatraju da je mladi šumar u većini stvari bio u pravu.

Dopisi upozorenja

Već smo prenijeli dopis kojim je Ljubić uz prateće fotografije osušenih maslina te supotpis ravnatelja Grubšića od Ministarstva zatražio novu inspekciju aktualne sanacije, ukazujući na nepotrebne devastacije, no u javnost su procurili i dopisi kojima je upozorio Hrvatski šumarski institut, nadležan za monitoring potkornjaka i dr.sc. Mirka Ruščića zaduženog s timom PMF-a za kontrolu feromonskih klopki, o pogrešno postavljenom feromonu u klopkama.

Pogrešno postavljene feromonsko klopke?

Ljubić je uz fotodokumentaciju naveo: “Feromon je postavljen izvan tri feromonske klopke koje se nalaze na metalnom nosaču. Smatram kako na ovaj način postavljeni feromoni ne mogu ispuniti svoju namjenu i privući potkornjake unutar feromonske klopke koju potom više ne mogu napustiti. Štoviše, postavljanje feromona izvan feromonskih klopki može polučiti negativan efekt u borbi protiv potkornjaka”.

Danas je pak JUPŠM na svojim Facebook stranicama objavila fotodokumentiranu korespondenciju sa stožerom Civilne zaštite Grada Splita i koordinatorom Nenadom Ružićem, gdje Ljubić, ponovo uz suglasnost Grubšića upozorava na zakrčene i neprohodne pješačke staze i puteve kroz Marjan uzrokovane ostacima sanacije. Također navodi “.. Osim što takav zaostali drvni materijal predstavlja hranjivi medij na kojem se mogu razbuktati populacije potkornjaka, isti predstavlja opasnost po sigurnost posjetitelja, povećava požarno opterećenje šume i nagrđuje ambijentalni doživljaj prostora. ..”

I jedan i drugi dopis prenosimo u cijelosti u prilogu.

psm1
psm2


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime