Gost N1 Studija uživo bio je znanstvenik Ivan Đikić. Komentirao je aktualnu situaciju oko borbe protiv pandemije. Brine ga što se političari ne pridržavaju mjera koje epidemiolozi traže i to, smatra, unosi konfuziju. Pojasnio je i zašto je važno razjasniti što se dogodilo u Domu za starije u Splitu i da politika ne uplivava u struku.

“Trenutačno smo u Europi u situaciji kada moramo biti oprezni jer smo virus uspjeli kontrolirati, nismo u velikoj opasnosti što se tiče širenja, ali sadašnje ponašanje može definirati posljedice koje će doći za par mjeseci ili do kraja godine”, upozorava Đikić.

Kada je riječ o situaciji u Hrvatskoj kaže da je važno pratiti epidemiološke preporuke Nacionalnog stožera, gledati iskustva drugih zemalja i dobro komunicirati s građanima za koje smatra da su pokazali odgovornost.

“Sada se događa da popuštanjem imate suludu situaciju u Hrvatskoj gdje vidite političare koji si šapuću, stoje jedni kraj drugih bez maski, a u isto vrijeme govore ljudima da nose maske i ta konfuzija je velika opasnost. Ako se to ne shvati onda ćemo u Hrvatskoj imati ono što smo imali često – glazbu koja nije uštimana.”

Nastavlja da su on i drugi kolege hvalili hrvatske znanstvenike i stručnjake i da su u prvom poluvremenu dobili ocjenu odličan, ali sada ta ocjena pada dolje u posljednjih tri, četiri tjedna što se vidi po broju smrtnosti i zaraženih. Nada se vraćanju na ozbiljniju komunikaciju stožera i javnosti te političara koji se ponašaju u skladu s mjerama.

Što se događalo u Domu za starije od 29. ožujka do 7. travnja?

“Slučaj ulaska korone u Dom za starije u Splitu bio je slučaj koji je okrenuo situaciju koja je do tada bila pod kontrolom. U tom Domu je došlo do greške i zakazivanja sustava. Važno je da ministarstva pokažu činjenice o ispitivanjima koje su napravili.”Podsjetio je da je glavna sestra 29. ožujka obavijestila epidemiološku službu, a testiranje je uslijedilo nakon šest do sedam dana i o tom razdoblju, inzistira Đikić, trebamo dobiti informacije. Neugodno ga je iznenadio i svojevrsni linč na glavnu sestru koja je naposljetku dokazala da je napravila sve po pravilima struke i profesionalno i sama istaknula da joj netko smješta.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime