Iako je 35. rođendan Malonogometnog kluba Torcida 20. prosinca, balunjeri ove legendarne futsal momčadi rođendansku feštu započinju već sutra (subota, 3. studenoga) prvenstvenim susretom protiv Olmissuma.

Obe ekipe igraju Drugu HMNL – Jug, Omišani su kao neporaženi prvi s maksimalnih 12 bodova iz četiri utakmice, dok se Torcida nalazi na 4. mjestu, s dvije pobjede, remijem i porazom.

“Počinjemo slaviti ranije”

– Kao i dosad, i ove godine rođendan počinjemo slaviti već ranije, uvijek tempirajući da to bude na Gripama, doma, kada igramo protiv neke jake momčad. Sada je to susret protiv vodećeg Olmissuma, u kojem igra dosta naših dojučerašnjih igrača. Omišani su favoriti Druge HMNL – Jug, međutim, poznavajući naš mentalitet i naše srce, nastojat ćemo pružiti što veći otpor i pobijediti ih – kaže nam Mario Grubić – Kula, član Uprave MNK-a Torcida, ali i jedan od obnovitelja navijačke skupine Torcida početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uoči početka utakmice odat ćemo minutom šutnje počast dvojici osnivača MNK-a Torcida, Lenu Budimiru i Anti Ivaniševiću Kopački – ističe Kula. Zatim će se uručiti prigodni darovi Omišanima, koje su za suparnike pripremili torcidaši.

Naime, nakon što je Torcida obnovljena 1981. godine, javila se ideja o osnivanju malonogometnog kluba s imenom Torcide.

Klub osnovali Kula, Leno Budimir i Kopačka

– Budući da je među nama bilo dosta igrača nogometa, neki u Omladinca, neki u Solinu, među nama se pojavila ideja da se prijavimo na Zimski kup u malom nogometu 1983. godine. U Splitu je tada mali nogomet bio popularan, a za tu su ideju među ostalim uz Kopačku, bili i pokojni Ante Valenta, Vjenceslav Žuvela te Ante Dorić. Pokojni Leno Budimir i ja došli smo do Ante Ivaniševića Kopačke, koji je tada bio predsjednik Društva prijatelja Hajduka, s idejom da bi igrali na Zimskom kupu Dalmacije pod imenom – Torcida – kazuje nam Mario Grubić.

Sve ostalo je povijest. MNK Torcida je osnovana 20. prosinca 1983. godine. Najveća pobjeda je bila 1. svibnja 2005. godine, kada je u četvrtfinalu Prvenstva Hrvatske Torcida slavila protiv Split Gašperova s 5:1. Postali su viceprvaci, u finalu su izgubili od Orkan Prometa.

U Kninu igrali revijalnu s Bad blue boysima

Posebno draga utakmica je bila revijalna, kada je Kninu, 25. kolovoza 1995, godine, 20 dana nakon oslobođenja utakmicu odigran susret Torcida – BBB.

– Sada, kao što znate, igramo Drugu HMNL. Startali smo dobro, imamo dobru ekipu, sada za nas igraju Josip Božinović, Mićo Družijanić, Denis Kuzmanić, Branko Laura.., a na klupi je ponovno sjeo Petar Matenda, s kojim je klub postigao velike uspjehe – kazuje nam Kula.

– Ističe da se kao neprofesionalna momčad bore kako bi preživjele. U tome im pomažu sponzori, jer bez njih ne bi mogli. Sada su to Antonio Tolo i njegova tvrtka Tolo Trade, zatim Adriacink i već godinama Last minute rent-a-car. Oni nas drže na životu – kaže Mario Grubić Kula.

Torcu su pomagali Štimac, Srna, Vulić, Ivanišević…

O kakvom se velikom malonogometnom klubu, i s kakvom tradicijom radi za kraj pokazuje i popis poznatih sportaša koji su igrali i sponzorirali MNK Torcidu. To su: Miki Rapaić, Dean Računica, Nenad Pralija, Dražen Burić, Tomislav Erceg, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Robert Jarni, Senijad Ibričić, Boris Živković, Anthony Šerić, Nikola Kalinić, Pino Grdović, Mirko Hrgović, Igor Štimac, Darijo Srna, Stipe Pletikosa, Dino Rađa, Tonći Kukoč, Hrvoje Veić, Srđan Andrić, Ivan Gudelj, Zoran Vulić, Mario Budimir, Mislav Bezmalinović i Goran Ivanišević.

Za kraj, ne zaboravimo – utakmica 5. kola Druge HMNL Torcida – Olmissum igra se u subotu, 3.listopada, s početkom u 20 sati, u Maloj dvorani ŠRC Gripe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime