Islamski vjernici slave Kurban bajram: Na Gripama se održala bajramska molitva s 300 vjernika

I ove godine su u Split došli brojni vjernici iz mnogih zemalja


Danas islamski vjernici slave Kurban bajram, njihov najveći blagdan. Tradicionalno blagdan obilježava i Islamska zajednica u Hrvatskoj, odnosno Medžlis Islamske zajednice u Splitu. Zbog okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa ovogodišnja bajramska molitva bila je u maloj dvorani Gripe, a na njoj je bilo prisutno negdje oko 300 vjernika.


Glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić rekao je da im je ove godine bilo izuzetno važno ispoštovati sve propisane epidemiološke mjere zbog svih vjernika i građana. Kaže da su zbog toga ove godine bili u SC Gripe. Smatra da su uspjeli poslati jasnu poruku vjernicima te da su korektno ispoštovali sve epidemiološke mjere.

Nadalje, imam Hadžić je objasnio simboliku i bajramsku važnost u islamskoj vjeri.

– Ovaj blagdan Bajrama uvijek nas podsjeća na žrtvu, na spremnost za žrtvovanje za dobrobit drugih ljudi. Svatko od nas je dužan sve više prakticirati vjeru i time pomagati drugima. U tome je prava simbolika ovog islamskog blagdana – objasnio je glavni splitski imam Hadžić.

Naglasio je da je ove godine mnogo manje vjernika imalo priliku otići na tradicionalno hodočašće u Meku zbog pandemije. Žao mu je zbog toga, ali ipak smatra da su razlozi za to opravdani.

– Hodočašće u Meki nama jako puno znači. Ove godine samo tisuću osoba može hodočastiti, što je za nas nezamislivo. Zaista ovo je jedna čudna situacija u kojoj se nalazimo uslijed pandemije koronavirusa. Od ovih tisuću vjernika dvije trećine su islamski predstavnici iz 160 zemalja svijeta. Ipak, imamo sreće što je današnja tehnologija napredovala, pa je postavljeno mnogo video zapisa na internet s ovogodišnjeg hodočašća. Ali vjerujte, nitko ne može doživjeti taj osjećaj, ako nije fizički prisutan na tom mjestu – naglasio je.

I ove godine su u Split došli brojni vjernici iz mnogih zemalja, a među njima je bilo radnika iz Indije koji borave i rade u gradu pod Marjanom.

– To su naši prijatelji. Lijepo ih je vidjeti u našem društvu u zajedničkoj molitvi. Vrlo su ugodni i to je pravo bogatstvo koje imamo – kazao je vidno sretan i ponosan.

– Danas se naši vjernici u obiteljima okupljaju, druže se uz molitvu, objeduju tradicionalna jela među kojima je najposebnija i možda najpopularnija baklava. Teško je muslimanu doživjeti Bajram bez baklave. To je neizbrisiva tradicija. Naravno bitno je naglasiti i tradiciju žrtve, koja je posebna u ovom vremenu, jer se prije svega žrtva obavlja da bi se pomoglo drugim osobama u potrebi – objasnio je važnosti Kurban bajrama.

Imam je pohvalio predstavnike gradskih i županijskih vlasti koji su ih i ove godine posjetili.

– Našim vjernicima uvijek je drago kada im se netko od vlasti obrati, to im mnogo znači te takve poteze vladajućih uvijek cijene i poštuju – zaključio je upućujući čestitke svim vjernicima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime