ISCRPLJUJUĆA BORBA DJELATNIKA NA KRIŽINAMA: “Osjećamo i tugu i nemir”

"Nitko nas ne može pripremiti na smrtni ishod"U splitskoj je bolnici preminulo sedam oboljelih, također najviše u jednom danu od početka epidemije. Novozaraženih je više od 400. Ekipa HRT-a snimila je iscrpljujuću borbu liječnika i sestara u jedinici intenzivnog liječenja bolnice na Križinama.

Medicinska sestra u KBC-u Split, Božena Armanda, napominje da ih “nijedna škola nije upozorila da se ovako nešto može dogoditi”. Kaže da je jako teško raditi u postojećim uvjetima, a posebno kada je čovjek ograničen pokretom i vremenom.

Ovo je za medicinske djelatnike više od posla. Medicinski tehničar Hrvoje Miletić tražio je premještaj na COVID odjel.

– Uvijek mislite jeste li te viruse prenijeli i svojoj obitelji ili niste. Gledate koliko je ljudi umrlo taj dan, kako je tim obiteljima što nisu mogli doći posjetiti svoje najdraže i najmilije – kazao je.

Nitko nas ne može pripremiti na smrtni ishod, kaže Mihaela Pfeifer, glavna sestra Respiracijsko-intenzivističkog odjela KBC-a Split.

– Osjećamo i tugu i nemir, ali smo svjesni da koliko god je teško, imamo i ostale pacijente koji trebaju našu pažnju – dodaje.

Skafander sputava pokrete, ali ne može smanjiti predanost. Svi rade koliko god treba. Anesteziolog Toni Kljaković Gašpić opisao je da najprije pregledavaju svu dokumentaciju i nalaze pacijenata, a onda se oblače.

– Idemo na odjel vidjeti hoćemo li nekoga odvojiti od respiratora ili je potrebna neka druga intervencija. Ne bih nikome preporučio da dođe u tu fazu. Imamo loša iskustva – kazao je Kljaković Gašpić.

– Nama sat ne znači ništa. Ovo je zanimanje koje se ne može programirati – naglašava Pfeifer i dodaje da su “na dispoziciji od 0 do 24 sata – liječnici, medicinske sestre, pomoćnice i vozači”. Kaže kako odrađuju dva paralelna sustava – COVID i onaj drugi.

Svima je u interesu da pacijenti ostanu u KBC-u jer svaka druga lokacija otvara golemi problem zbog nedostaka medicinskog osoblja.

Pogledajte reportažu HRT-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
2
Plač
55
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime