INTERVJU SA ŽELJKOM KERUMOM “Neka traže rješenja oko presude, nije moje da to radim. Kako će oni to riješiti, to je njihova stvar”

"To što je radio Baldasar, to treba vidjeti. Neka za to odgovara ako mu se dokaže krivica. To je široka i teška priča za Grad Split jer je puno loših stvari napravljeno. U svom mandatu nisam primao niti plaću, nisam trošio gradske novce ni za ručak ni za auto ni za išta"

Nakon što je u Banovinu i službeno stigla presuda u korist dr. Kneževića i drugih vezano uz spor oko zemljišta na TTTS-u, za komentar smo upitali Željka Keruma, šefa HGS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.


VEZANE VIJESTI:

Kerum nam je odmah naglasio da je bivši gradonačelnik Baldasar držao ovaj predmet u ladici, da se nije na vrijeme žalio na prvostupanjsku presudu koja je donesena u korist dr. Kneževića i ostalih. Dodaje je da je Baldasar naknadno angažirao odvjetnike koji su mu i sami naglasili da je rok žalbe prošao. Kerum kaže da u sadašnjoj, pravomoćnoj presudi stoji navod da je taj odvjetnik zastupao Grad, ali da je prigovor uložio sa zakašnjenjem.

Što očekujete da će se dalje događati u Gradu?

– Teško je to reć, napravljeno je puno propusta. Na osnovi Sporazuma koji je izglasan na 38. sjednici Gradskog vijeća u sazivu od 2009. do 2013. Grad Split, odnosno gradonačelnik je trebao postupiti prema toj točki na Gradskom vijeću gdje je jednoglasno usvojen taj prijedlog. U tom sazivu je bio i budući gradonačelnik Ivo Baldasar i zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević. Dakle, oni su svi glasovali za to. Zašto oni, kada su postali gradonačelnici i zamjenici nisu realizirali tu jednoglasno izglasanu točku treba pitati njih. Po meni je to stvar institucija; DORH-a, USKOK-a i svih ostalih. Načinjena je ogromna šteta za Grad Split. Tada je bilo jasno da se spor može riješiti s minimalnim iznosima, odnosno prebijanjem obveza na osnovu komunalnog doprinosa, na što je tužitelj već bio pristao. Radi se o iznosu od oko 11 milijuna kuna komunalnog doprinosa u to vrijeme, barem sam dobio takvu informaciju od mojih vijećnika. Jasno je da se radi o propustu gradonačelnika, njegovih zamjenika, a zašto to nisu napravili ja to ne mogu odgovoriti. S tim su direktno oštetili Grad Split.

Bojite li se da Splitu slijede financijski poremećaji, kada su u pitanju javne financije?

– Oni moraju razgovarati sa suprotnom stranom i pokušati naći neko rješenje. Gradonačelnik i gradska vlast moraju naći rješenje s dr. Kneževićem jer najgora bi opcija bila ići na ovrhu i blokirati Grad. Neka traže rješenja. Nije moje da to radim, to je njihovo, a kako će oni to riješiti, to je njihova stvar.Marijana Puljak je prije nekoliko dana objavila da je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da je Sporazum koji ste Vi predložili, a Gradsko vijeće usvojilo -nezakonit?

– Kako je nezakonit ako ga je prihvatilo Gradsko vijeće? Nisam ja donio odluku nego vijećnici. Puljak manipulira i to su sitne politikantske igre jer ona gleda kako bi ocrnila sve i svakoga, ne bi li došla u bolju političku poziciju radi idućih izbora. To što ona tvrdi je netočno. Postoje dokumenti i zapisi koji to potvrđuju. Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo tu točku, svi su bili za, tako da gospođa Puljak lovi u mutnome da bi ulovila koji politički poen više. To je njezina stvar, takvo je njezino ponašanje.

U svom zadnjem obraćanju medijima izrazili ste bojazan da će Grad izgubiti i druge velike tužbe?

– Čudno je da mediji ne spominju te tužbe za kojih su opet krivi Baldasar i njegova ekipa. On je svojim odlukama doveo Grad u lošu poziciju svojim neosnovanima izmjenama. On nije mogao mijenjati GUP, odnosno izgradnju na Rozini, ni na hotelu gdje je Musa, niti je mogao mijenjati treće ni četvrto. To što je on samostalno mijenjao pod pritiskom nekoga ili nečega ili je nekome pogodovao, to je stvar Državnog odvjetništva. Zašto je on to radio, opet treba pitati njega. Zašto je na Mejašima dao brisovnicu kada je već postojala hipoteka na shopping mall? Zašto je dao brisovnicu, opet je pitanje za njega. Ima tu puno sličnih radnji, može se  on vaditi kako god hoće, ali i najneiskusniji inspektor koji bi njega ispitivao došao bi do zaključka što je radio. On je u jako teškoj situaciji, a što će on pričati i govoriti stvari koje su netočne, to je njegovo. Dokumenti dokazuju da je Grad takvim potezima pretrpio štetu. Mislim da je Baldasar po tom pitanju u jako teškoj poziciji i nema mogućnosti izvući se iz problema koje je napravio Gradu Splitu.

Zašto mediji ne spominju da je za Rozinu već izgubljena prvostupanjska parnica, to je pitanje medija koga oni forsiraju i sl.

Znam što sam radio u svom mandatu jer sam četvore oči otvorio kada sam bio gradonačelnik jer se nad mnom vršila maksimalna kontrola i kritika i sve sam radio kako treba. Šundovu sam dao svoj potpis da upravljam na pravi i korektan način, uz maksimalnu kontrolu. To što je radio Baldasar, to treba vidjeti. Neka za to odgovara ako mu se dokaže krivica. To je široka i teška priča za Grad Split jer je puno loših stvari napravljeno. U svom mandatu nisam primao niti plaću, nisam trošio gradske novce ni za ručak ni za auto ni za išta. Od kada postoji Split, nije postojao gradonačelnik da je radio volonterski. Svoju sam plaću davao šsirotinji i ostalima koji nisu imali novaca. Nisam vozio gradsko auto niti napravio račun na račun Grada. To je evidentno i slikovito. Koja je razlika između nekoga tko radi prihod i tko radi rashod? To su svi oni gradonačelnici koji rade trošak gradu i što se ponašaju kao faraoni. Došli su kao sitne gladne uši, a otišli su punih džepova. Od kuda im taj novac jer to nisu sebi mogli priskrbiti od svoje plaće? To znači da su uzimali, pogodovali. Neka me on tuži za klevete koliko oće, ali evidentno je da će odgovarati pred zakonom jer je radio kompromitirajuće radnje i na osnovu GUP-a i drugoga – zaključio je Željko Kerum.

U međuvremenu smo kontaktirali Ivu Baldasara, bivšeg Splitskog gradonačelnika. Na naš pokušaj da se očituje o navodima Željka Keruma samo je kratko rekao:

– Ne mogu sada razgovarati, oprostite.

U međuvremenu nas je kontaktirao Baldsar, a njegov odgovor ćemo objaviti uskoro.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime