INTERVJU Ruža Kovačević Bilić: “Trogir je napravio veliki iskorak, ponosna sam na sve što smo realizirali u ovom mandatu”

[INTERVJU] Kovačević-Bilić nam je otkrila planove i projekte koje bi Trogir trebao realizirati u idućem mandatnom razdoblju, a osim toga rekla nam je da će koalicija SDP-HNS-HSU ponovno pokušati osvojiti vlast u ovom gradu. Donosimo vam intervju

Ruža Kovačević Bilić zamjenica je trogirskog gradonačelnika i predsjednica je HNS-ovog ogranka Splitsko-dalmatinske županije.


U razgovoru za Dalmaciju Danas otkrila nam je planove i projekte koje bi Trogir trebao realizirati u idućem mandatnom razdoblju, a osim toga rekla nam je da će koalicija SDP-HNS-HSU ponovno pokušati osvojiti vlast u Trogiru.

Evo što nam je Ruža Kovačević Bilić kazala u razgovoru.

Ruža Kovačević Bilić

U vašem mandatu, koje biste projekte mogli istaknuti?

Mogu istaknuti nekoliko projekata u Gradu Trogiru koje sam ja vodila te koji su se pokazali uspješnima. Kroz projekt „I tebe se pita“ prvi smo grad u Dalmaciji koji je potpuno otvorio gradski proračun našim građanima. Znači uveli smo participativno budžetiranje.

2018. godine građanima smo dali na raspolaganje oko milijun i 400 tisuća kuna iz proračuna Grada Trogira, isti su sami odlučivali kako će ta sredstva utrošiti. Taj projekt je izrađen po modelu određenih svjetskih i europskih gradova koji provode takav oblik direktne demokracije.


Što to konkretno znači za građane i postoji li još neki hrvatski grad koji je uveo sličan model otvorenosti prema gradskom proračunu?

Dobar primjer jednog takvog grada u Hrvatskoj je Pazin. Oni su s tim projektom započeli nekoliko godina prije nas i kod njih se to pokazalo uspješno. U tri godine u projektima je sudjelovalo više od 1000 građana i izglasano je više od 100 projekata. Znači, građani imaju potpunu slobodu i sami glasaju za projekte koji su im najbolji. Takvi projekti automatski ulaze u gradski proračun.Dosta ste u mandatu spominjali pojam „brendiranja“ grada. Što to znači i jeste li nešto slično napravili u Trogiru?

Jedan od naših prvih projekata bio je vezan za brendiranje grada. Tu smo prvi u Dalmaciji. Prva faza projekta je gotova, pred nama su još dvije faze koje moramo realizirati.  Provedbom ovog projekta želimo naš grad istaknuti, ističemo njegovu posebnost.

Trogir ima dugu kiparsku i graditeljsku povijest, a najviše se ističu tragovi u kamenu. Isti tragovi vidljivi su i danas i oni su naša povijest. I danas imamo suvremene majstore i obrtnike koji oživljavaju naš grad i rade u staroj gradskoj jezgri. Oni su majstori svjetske klase. Smatramo da na ovaj način trebamo istaknuti Trogir kao grad koji svakodnevno živi, bez obzira na turizam i turistička kretanja. Brendirat ćemo cijelu trogirsku baštinu, tradiciju koju imamo, a samim tim proširit ćemo turističku ponudu.

Ruža Kovačević Bilić

Koji su vam daljnji planovi, koji projekti su u pripremi?

Ima ih mnogo. Recimo, obnova Kule Kamerlengo i Kule svetog Marka još je jedan od naših projekata koje želimo realizirati. Čekamo prikladan natječaj, ali već imamo izrađenu dokumentaciju za to.

Započeli smo i rekonstrukciju kino dvorane. Smatramo da Trogir nema adekvatan prostor za zimski period u vidu određenih konferencijskih ili kino dvorana. Taj projekt sada realiziramo, a isti je vrijedan 12 milijuna kuna. Očekujem da ćemo ga za godinu i pol dana dovršiti na radost svih građana Trogira.

Koje projekte biste mogli istaknuti, a vezani su za poboljšanje obrazovanja u Trogiru?

Što se tiče obrazovnog aspekta Grada Trogira, možemo reći da smo i tu realizirali jedan projekt, a vezan je isključivo za mlade. Mladi su ranjiva skupina i oni nakon završetka srednje škole ili fakulteta nemaju nikakve mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Dok smo radili na projektu bilo nam je bitno kreirati programe i na neki način mlade motivirati na dodatno učenje. U zapadnoeuropskim zemljama to je normalno, kod nas još uvijek nije, jako mali postotak mladih uključi se u neki oblik cjeloživotnog učenja nakon školovanja. Pokušat ćemo mladima ponuditi uistinu ono što ih zanima i što će im biti korisno.

Nalazimo se u vremenu korona krize, koliko je ista „usporila“ turistički razvoj Trogira?

Budući da se nalazimo u vremenu korona krize, nikako ne možemo govoriti o onom turističkom napretku koji smo imali u 2019. godini kada se Trogir suočavao s prekomjernim turizmom tijekom turističke sezone, a premalim brojkama u pred i post sezoni.

Baš zato smo se okrenuli jednoj brendiranoj priči da mi sada privučemo turiste i u zimskom periodu.

Ruža Kovačević Bilić

Budući da ste predsjednica županijskog ogranka HNS-a, kakvu suradnju ste tijekom mandata imali sa Splitsko-dalmatinskom županijom?

Uglavnom smo korektno surađivali. Županija je osnivač dviju naših osnovnih i jedne srednje škole, kao i glazbene škole. Tu bi možda sluh županijskih razina trebao biti malo veći, također isto mislim i za zdravstvo.

Što se tiče zdravstva, u ovom trenutku rješavamo manjak radiologa u našem gradu. Međutim, svrsishodno i na vrijeme rješavamo sve probleme i tako ćemo nastaviti.

U svakom slučaju, naša suradnja sa SD županijom nije bila loša, ali mjesta za poboljšanje svakako može i mora biti.

Što biste poručili vašim građanima?

Želim izraziti ponos i sreću nakon četiri godine upravljanja u vlasti u Trogiru. Drago mi je što sam imala priliku sudjelovati u odlučivanju i mislim da smo napravili značajan iskorak. Moramo tako nastaviti jer će Trogir jedino tako promijeniti izgled te će građani imati još bolje životne uvjete.

Ruža Kovačević Bilić
Moja reakcija na članak je...
Vau
35
Haha
12
Hagić
5
Hmmm
9
Plač
3
Grrr
10
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime