INTERVJU Blaženko Boban: “Čudno je da onaj tko se kandidira za župana želi ukinuti županije”

"Uvjerio sam se da sam stvarno pogodio bit sa svojim programom, a to je briga za mlade i demografska obnova. Uzalud nam novi projekti, ceste, kanalizacijske i vodovodne mreže, objekti, bilo što, ako za 10, 15 godina time neće imati tko upravljati ili to uživati

Za zadnji dan kampanje porazgovarali smo s HDZ-ovim kandidatom za župana Splitsko – dalmatinske županije Blaženkom Bobanom.


Očekujete li pobjedu u prvom krugu izbora?

– Ja sam od prvog dana kampanje govorio da se iskreno nadam prvom krugu izbora i tako i sad mislim. Uistinu sam kroz kampanju uvidio da imam veliku podršku stanovnika Splitsko – dalmatinske županije, tako se nadam i sada. Jedan dio iskustva sam u međuvremenu i stekao, pa ako Bog da da bude drukčije, ja sam spreman i na to.

Obišli ste Zagoru, obalu, otoke. Je li vas se nešto posebno dojmilo u susretu s ljudima?

– Obišao sam svih 55 naših lokalnih zajednica, prevalili smo preko 10 tisuća kilometara. Ni jedan incident, ni jedan gaf, ni propust se nije dogodio, ali ono što je bitno je da sam shvatio da ću već prvih dana u Županiji morati korigirati program u sitnim detaljima. Primjetio sam da ljudima u našem ruralnom dijelu nedostaje dodatna zaštita, odnosno financijsko osiguranje u slučaju nastradalih usjeva ili voćaka od elementarnih nepogoda. Znate što se dogodilo u Vrgoračkom i Imotskom kraju. Ja sam im doduše već doveo državnu tajnicu, kao što sam im obećao prvi dan kampanje i neke mjere se rade, a sljedeće će im biti prezentirane. Ali za trajno rješenje ovog problema, trebati će porazmisliti i o sufinanciranju i osiguranju poljoprivrednika u našem ruralnom dijelu.

To je jedan od segmenata koje sam uočio. Drugi je da je nekako najugroženija populacija između 25 i 35 godina, jer ljudi koji pozavršavaju škole, fakultete ostaju bez radnog mjesta.Imamo sada već tri mjere, ali uvest ćemo dodatne dvije da ih zadržimo na njihovom ognjištu, da ne iseljavaju iz domovine. Još smo nešto uočili, da treba uvesti mobilne timove palijativne skrbi, jer u ruralnom dijelu i otocima imate dosta domaćinstava u kojima je starija osba, jedna ili dvi, same, nema im tko dovesti čak ni kruh i mlijeko, a da ne govorim lijekove. Ako pobijedim, već na jesen uvodimo palijativne timove u vrgoračkom, imotskom, makarskom, kaštelanskom, kninskom,  trogirskom području i otocima. Biti će sedam palijativnih timova koje će financirati županija.


Suština je u tome da sam se uvjerio da sam stvarno pogodio bit sa svojim programom, a to je briga za mlade i demografska obnova. Uzalud nam novi projekti, ceste, kanalizacijske i vodovodne mreže, objekti, bilo što, ako za 10, 15 godina time neće imati tko upravljati i to graditi ili čak, ne daj bože, neće imati tko to uživati.

Kako komentirate izjave da su županije leglo uhljeba?– Bitno je kao prvi čovjek Županije aktivirati radni potencijal koji tamo ima i biti siguran da svaki zaposlenik Županije ima svoju obavezu osam sati dnevno, pet dana u tjednu i tako 12 mjeseci. To je ono što je bitno, a sve u funkciji naših građana. A da nije županija, ne bi imao tko voditi brigu o domovima zdravlja, školstvu, cestama i niz drugih aspekata. A i malo je čudno da onaj tko se kandidira za župana želi ukinuti županije, nekako mi to ne ide jedno s drugim.

Zadnji dan je kampanje, što očekujete na izborima i što bi poručili onim biračima koji se još misle hoće li izaći na izbore i za koga će glasovati?

– Prije svega želio bih zahvaliti bogu, mojoj obitelji, mladeži, aktivistima, svim članovima HDZ-a, svim građanima i medijima koji su svojim izvještavanjem omogućili da moj program dopre do svakog građanina Splitsko – dalmatinske županije. A glasačima ću poručiti samo jedno. U nedjelju glasajte po savjesti. Što to znači? To bi značilo da prije nego zaokružite bilo koga na listićima, dobro promislite tko je što do sada u životu radio i kakav je program vama za sjedeće četiri godine prezentirao. To je ono što će vama omogućiti da spavate i budete mirni po savjesti, a onima koji su to zaslužili, da budu na odgovornim dužnostima sljedeće četiri godine. Zbog toga još jednom pozivam sve ljude da 21.svibnja, u nedjelju, izađu na izbore, jer onako kako izaberu, tako će im i biti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0