INTERVJU Arsen Bauk: Žao mi je da predsjednica i premijer nisu bili u Brezovici, znali su isticati svoje partizanske korijene

"Ispada da državna vlast Dan antifašističke borbe obilježava reda radi"- kazao je Bauk

Arsen Bauk, predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, za naš portal komentirao je proslavu Dana antifašističke borbe na nacionalnom nivou u Brezovici.


– Predsjednica, premijer i predsjednik Sabora nisu bili u Brezovici, nitko od njih. Poslali svoje izaslanike. Predsjednica je taktički poslala istarskog župana, premijer je poslao ministra unutarnjih poslova, predsjednik Sabora poslao je Jasena Mesića koji je u HDZ-u inače zadužen za događaje koji imaju veze s antifašističkom borbom.

Održali su se govori u kojima je dominirao onaj sisačke gradonačelnice u kojima je vrlo jasno rekla što misli o onima koji ovo obilježavaju samo na današnji dan, a ostale dane su oportunisti. Ispada da državna vlast ovo obilježava reda radi. Ne ulazim u njihova osobna uvjerenja. Uostalom, i predsjednica se znala pohvaliti djedom i bakom koji su bili u partizanima. Mislim da predsjednik Vlade ima iste takve korijene, ali očito da iz nekih razloga ovu tematiku ne doživljavaju baš pretjerano blisko.

SDP Splitsko-dalmatinske županije tradicionalno u Makarskoj organizira proslavu Dana antifašističke borbe, a izaslanstva su posjetila brojne druge spomenike u županiji.

Najavljena je konstituirajuća sjednica Županijske skupštine 4. srpnja. Pitali smo Bauka kako će se SDP postaviti u budućem radu Skupštine.

– SDP će biti konstruktivna oporba. U ovom trenutku ne razmatramo mogućnost da sudjelujemo u parlamentarnoj većini. Očekujemo da će HDZ i HGS nastaviti koaliciju. Ako ne bude tako, onda ćemo razmatrati mogućnost.


Upitali smo Bauka je li županijski SDP raspravljao u rezultatima izbora.

– Imat ćemo sjednicu Županijske organizacije na tu temu kada se završi konstituiranje svih tijela. Raspravljalo se u pojedinim gradskim i općinskim organizacijama i na razini države. Kao županija se nismo po nečemu posebno izdvojili. U Županijskoj skupštini imamo dva vijećnika manje i 3450 glasova manje. Činjenica je da je sav tav manjak isključivo u gradu Splitu. Ostatak županije dobio je tri glasa više na prethodnim izborima za županijsku listu. Što se tiče gradova i općina, ušli smo u utrku sa šest čelnika lokalne samouprave; sa šest načelnik i gradonačelnika, i iz nje izlazimo sa šest gradonačelnika i načelnika, što je za SDP više nego u sve tri preostale dalmatinske županije zajedno.Bauk nije htio posebno komentirati stanje u splitskom SDP-u.

– Što se tiče SDP-a u Splitu, provest će se unutarstranački izbori i članovi će izabrati. To što ja mislim je nebitno, nisam član SDP-a u Splitu.

Čelnika županijskog SDP-a upitali smo za mišljenje o rekonstruiranoj vladi.

– Vladi predviđam dugu, ali ne i blistavu budućnost. HDZ će se odlučiti za eventualne izbore u onom trenutku u kojemu bi mu to najviše odgovaralo. Što se tiče drugih koalicijskih partnera, mislim da je HNS u potpunosti ovisan o volji i milosti HDZ-a, ali to su sami izabrali. Druge stranke su zastupnici nacionalnih manjina. Mislim da će premijer znati s njima komunicirati.

Pitali smo ga je li, po njemu, HNS zatvorio mogućnost daljnjeg koaliranja s SDP-om?

– Mislim da će ovim potezom HNS nestati s nacionalne scene i u tom smisli je mogućnost neke buduće suradnje zatvorena. Što se tiče lokalne suradnje, negdje ćemo surađivati, negdje nećemo. Tako smo radili s HSS-om, dok je bio u koaliciji s HDZ-om na državnoj razini.

Zanimalo nas je hoće li SDP i HNS u Županijskoj skupštini SDŽ koordinirati stavove.

– HNS tu ima jednog vijećnika. Ili ćemo imati zajednički klub ili nećemo, to ćemo još raspraviti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0