INTERVJU Arsen Bauk: Mislim da se glasači Keruma i Bulja u velikoj mjeri podudaraju

O nadolazećem drugom krugu izbora za župana splitsko-dalmatinskog razgovarali smo s Arsenom Baukom

Splitsko-dalmatinsku županiju očekuje drugi krug izbora, onih za župana. Prisjetimo se, HDZ je u Županijskoj skupštini osvojio 22 mandata, MOST 10, SDP 8, HGS 7 i Pametno 4. HDZ bi, u kombinaciji s bilo kojom od preostalih opcija koje su ušle u Skupštinu, imao potrebnu većinu. Iako prava moć donošenja odluka leži u Županijskoj skupštini, funkcija župana sve je samo ne zanemariva. U drugom krugu HDZ-ovom Blaženku Bobanu suprotstavit će se MOST-ov Miro Bulj. Boban je osvojio gotovo dvostruko više glasova od Bulja, a je li razlika nenadoknadiva doznat ćemo za desetak dana.


O nadolazećem drugom krugu izbora za župana splitsko-dalmatinskog razgovarali smo s Arsenom Baukom koji je bio SDP-ov kandidat za župana. Bauk je u prvom krugu osvojio nešto više od petine glasova birača, a nije mu puno nedostajalo da se “dočepa” drugog kruga.

Je li vam svejedno hoće li župan biti Boban ili Bulj?

– Nije mi svejedno, ali njima je vjerojatno još manje svejedno.

Imate li sugestiju za birače?

– Naravno. Neka izađu na izbore i glasuju!


Bez sugestija za koga dati glas?

– Da, mislim da im to nije potrebno u ovom trenutku.Poznat je sastav Županijske skupštine SD Županije. Hoće li se dogovoriti HDZ i HGS?

– Milim da će slaganje većina ovisiti o rezultatima izbora u Splitu i županiji, pa onda možemo pričekati izbore da budemo pametniji. Neke jesu izglednije, a neke su više ili manje izgledne.

U Splitu je jedino izvjesno da nećemo imati gradonačelnicu. Ostali su Kerum i Krstulović Opara. Ima li tu ljevica za koga glasovati?

– Mogu glasati za, mogu glasati protiv. Stanje u Splitu u mnogome je odredilo stanje u županiji, ali uvijek su županije u drugom planu. To nije slučaj samo ovdje, nego i drugdje. Možemo ponoviti ovaj intervju i nakon drugog kruga, pa ćete vidjeti izlazak na izbore za župana tamo gdje su isti dan izbori za gradonačelnika i tamo gdje nisu. Bit će dovoljno usporediti. Svakako mislim da se glasači g. Keruma i g. Bulja u velikoj mjeri podudaraju! Osim toga, u ukupnom broju izbora u Splitu, oba kandidata su dobila relativno malo glasova. Pitanje je s koliko će glasova biti izabran novu gradonačelnik.

Koja je budućnost SDP-a u Splitu, osobito nakon nedjeljnih izbora?

– Ne bih povezivao budućnost s ovim izborima. Izbori su preslika onoga što je bilo zadnje 4 godine. Dakle, dobili smo povjerenje građana Splita i to povjerenje nismo opravdali. Zato smo na izborima kažnjeni, a sljedeći put idemo ispočetka kao, nadam se, najjača stranka ljevice i kao nositelj promjena, bez obzira i na Keruma i na Oparu.

Znači splitski SDP očekuje rekonsolidacija?

– Mislim da ste izabrali dobru riječ.

Dobro ste upućeni i u državnu politiku. Hoćemo li uskoro na parlamentarne izbore?

– Više ni HDZ ne spominje da ima većinu i sve ono što su uvjerljivo govorili onoga dana kada je premijer preko prsta smijenio MOST-ove ministre. Ako nema većina, onda nema ni Vlade, a onda nam slijede izbore. Pri tome nije sigurno ni da će nakon izbora biti većine i vlade.

Da se zaključiti da mislite da nam slijede izbori. Radi li SDP već na strategiji?

– SDP je prije mjesec dana formirao izborni stožer

Postoji li nova politika platforma unutar koje će SDP planirati izlazak na moguće parlamentarne izbore?

– U ovom trenutku ne postoji, kao što ne postoje ni izbori.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0