INTERVJU Ante Renić: Jedan od gorućih problema Splitsko-dalmatinske županije je gospodarenje otpadom

Evo što nam je kazao Ante Renić iz Koalicije ZA

Ante Renić

Razgovarali smo s Antom Renićem, kandidatom za zamjenika župana Anti Praniću.


Gospodine Renić, Vi ste već dugo vremena u realnom sektoru. Zašto ste se odlučili na bavljenje politikom? Nije li ljudima bolje u životu kad nemaju doticaja s politikom?

Razumijem stav ljudi koji izbjegavaju politiku, i sam sam bio takav, no to je samo privid. Politika se ne može izbjeći, ona upravlja svakim aspektom našeg života, cestama, školstvom, zdravstvom, porezima, mirovinama. Možete se praviti da se to vas ne tiče i zabiti glavu u pijesak ili možete aktivno poduzeti nešto da stvari pomaknete na bolje. Ja sam se odlučio za ovo drugo.

Na ovim izborima Vaša koalicija ZA juriša na županijsku razinu vlasti. Vi ste kandidat za zamjenika župana Anti Praniću, kojem je ovo posljednji mandat na čelu Vrgorca. U slučaju pobjede i preuzimanja vlasti, koji su neki od najvećih problema koje će te morati riješiti? 

Jedan od gorućih problema je gospodarenje otpadom. Županija strašno kasni u izgradnji infrastrukture za recikliranje otpada, pa nam odvojeno prikupljeni otpad čini sramotnih 2% na nivou županije. Nedopustivo je da se dokumentacija za izgradnju centra za gospodarenje otpadom prikuplja već šesnaest godina. Naša županija je okrenuta turizmu i nužno je pod hitno uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom, kako ne bi narušili kvalitetu života žitelja županije i naših gostiju. U isto vrijeme u sektoru gospodarenja otpadom otvaraju se i velike prilike za razvoj tog dijela gospodarstva i nova zapošljavanja.

Dobro, jesu li onda Karepovac i Lećevica najveći problemi koje trebamo riješiti?

Karepovac kao najveće odlagalište otpada u županiji uskoro će ostati bez raspoloživog prostora za odlaganje otpada i bit će saniran i zatvoren. Isto čeka i mnoga druga odlagališta otpada u županiji. Ukoliko se brzo ne izgradi cjelokupni sustav skupa s pretovarnim stanicama, reciklažnim dvorištima i kompostanama, uskoro doslovno nećemo imati gdje s vlastitim otpadom.

No iluzija je da će samo izgradnja tog sustava riješiti problem. Centar u Lećevici kapacitiran je za samo polovicu sadašnje količine otpada, što znači ako ne promijenimo vlastito ponašanje i ne postanemo li odgovorniji nikakav centar neće biti trajno rješenje. Moramo smanjiti količinu otpada kojega stvaramo, a preostali dio reciklirati ili ponovo upotrijebiti.Pa dobro recite nam onda, što nam sve nedostaje u Splitsko-dalmatinskoj županiji da riješimo sustavno problem gospodarenja otpadom?

Iako nam ovu problematiku predstavljaju kao strašno kompleksnu ili nerješivu, to u stvari nije tako. Problem gospodarenja otpadom može se riješiti u dva koraka, no moramo se ozbiljno uhvatiti u koštac s tim, što do sada nije bio slučaj.

Prvo, svi gradovi i općine moraju uvesti sustav plaćanja odvoza otpada prema količini. Tko je odgovorniji i manje proizvodi miješanog otpada taj mora manje i plaćati. To bi potaknulo žitelje županije na odgovorniji odnos prema količini otpada kojeg stvaraju. Na ovom polju se ništa nije napravilo.

Drugo, izgraditi sustav koji će prihvatiti odvojeno prikupljeni otpad i procesuirati ga dalje kroz reciklažu ili ponovnu uporabu. Ovdje smo tek na početku izgradnje takvog sustava.

U županiji već postoji tridesetak tvrtki koje se bave obradom odvojeno prikupljenog otpada, a da podsjetim, odvojeno prikupljamo samo 2%. Kolike se mogućnosti za gospodarstvo otvaraju kad se ta količina odvojeno prikupljenog otpada poveća na 50 do 60% možemo samo zamisliti.

I nove tehnologije na tom polju su u zamahu, mogućnosti recikliranja su sve veće, a vrlo brzo realnost može biti i proizvodnja ekološki prihvatljivih goriva iz otpada. Na nama je da te prilike iskoristimo.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime