Danas se ispred zgrade u Spinutu, u Jobovoj ulici, održala edukativno-pokazna vježba i smotra “Spinut 2017″. Vježba je počela realističnim pozivom građana prema Centru 112 i dojavom da gori neboder.

U vježbi su sudjelovale operativne snage civilne zaštite Grada Splita:
– Javna vatrogasna postrojba Grada Splita
– Zavod za hitnu medicinsku pomoć SDŽ
– Policijska uprava Splitsko-dalmatinska
– Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo CK Split
– Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Split
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/381958405558768/” bottom=”30″]

Tijekom vježbe prikazano je početno gašenje požara na visokom objektu-neboderu, te evakuacija i spašavanje unesrećenih od strane JVP GS i HGSS. Vježba je potrajala oko 30 minuta. Nakon vježbe provodila se edukacija i upoznavanje građana s mjerama zaštite od požara i drugih ugroza, ali se i demonstrirao način korištenja vatrogasnih aparata i ostale opreme u slučaju nastanka požara, te uporaba defibrilatora od strane pripadnika HCK.

Nenad Ružić, voditelj odjela za preventivno-operativne poslove JVP Split, rekao je da se radi o projektu koji se provodi već dvije godine s ciljem povećavanja sigurnosti građana u smislu njihovog bolje interveniranja, osobito na visokim objektima i objektima u kojima boravi veći broj osoba.

– Tu je posebna pozornost suradnja s Gradom i PU splitsko-dalmatinskom. Ovaj projekt ide dalje. U Gradu niču tabele na kojima su označeni vatrogasni pristupi, mahom kod visokih objekata. To do sada nismo mogli koristiti zbog zakrčenosti i parkiranih automobila, a sada smo bar malo odlučili dovesti u red ovaj dio da možemo napraviti intervenciju, odnosno spašavanje građana s visokih objekata.Danas smo imali pokaznu vježbu nakon provedenih preventivnih mjera, a one se odnose na postavljanje znakova, označavanje prometnica, tako da osiguramo pristup i prohodnost vatrogasnih vozila. To smo danas željeli pokazati, osobito građanima, da podignemo njihovu svijet o važnost zaštite od požara, odnosno važnosti spašavanja u slučaju požara. Ova je vježba bila u sklopu tog projekta i odnosila se na gašenje požara u viskom objektu uz spašavanje same osobe. Vježba je po mom sudu vrlo uspješno obavljena upravo zato što je prometnim znakom, odnosno adekvatnim obilježavanjem, omogućeno da vatrogasne ljestve mogu pristupiti objektu i nesmetano obaviti spašavanje osobe iz samog objekta – kazao je Ružić.

Ružić je istaknuo da prema propisima ne smije proći više od 15 minuta od dojave požara do početka rada vatrogasaca.

– Ovo je daleko ispod toga, bilo je nekakvih 5 minuta od dojave. Radili smo u realnom vremenu, kao da je prava dojava. Sve službe koje nas prate kao vatrogasce; policijski službenici koji su osiguravali vatrogasnu intervenciju, Hitna pomoć koja je također koordinirano radila prilikom prihvaćanja ozlijeđenih osoba, tako da je ovo jedna kompleksna vježba. Možda unutarnji dio nije bio vidljiv, ali sve su mjere poduzete da ne dođe do zadimljenja i ugrožavanja osoba koje se nalaze u samom objektu. Naravno, onaj kat koji je bio najviše ugrožen, tu se spašavanje izvršavalo vanjskim putem. U to ste se uvjerili i mislim da je vježba savršeno uspjela – zaključio je Rožić.

Kako je protekla današnja vježba u Spinutu pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0