I ŽIVOTINJE PATE NAKON POŽARA Tužna, preplašena i ozlijeđena lija tumara okolicom Splita, njeno je stanište spaljeno

Nakon stravičnih požara koji su poharali širu okolicu Splita, ugrožena je i flora i fauna

Nakon što je veliki požar poharao šire splitsko područje 17. i 18. srpnja, tek sada na vidjelo izlaze sve strahote koje je flora i fauna podnijela u vatrenoj stihiji.


Biljni svijet oporavit će se godinama, no što je sa životinjskim? Ogromni požar ostavio je traume i na životinje, kako pitome tako i divlje, koje su se izgubile u svom staništu koje im je do temelja uništeno. Izgubljene i zbunjene tumaraju šumom, pa se često i spuste do grada. Tako je bilo i u ponedjeljak, kada je jedna Splićanka na svom Facebook profilu objavila neobičnu situaciju koja je mnoge dirnula i otkrila nam tužnu stranu “majke svih požara”.

Naime, u Mravincima, prema Karepovcu, Jagoda Mihanović krenula je preko nasipa da vidi dokle je gorilo i među maslinama ugledala je izgubljenu, preplašenu i ozlijeđenu lisicu. Šepala je..

Ostavila sam auto na putu i otišla preko nasipa da vidim do kuda je gorilo i ugledam lisicu među maslinama. Došla pored puta i sjela, tužna,zbunjena, izgubljena…Polako sam se vratila do auta po fotoaparat nadajući se da neće otići daleko dok se vratim. Dočekala me sjedeći. Gleda me kao da pita. Ne boji se, sigurno nisam izgledala tako opasno nakon onog paklenog plamena koji je poharao ovuda. Gledale smo se neko vrijeme onda je polako, šepajući otišla …- napisala je Mihanović na svom Facebook profilu.

Foto: Jagoda Mihanović

Uslijedili su brojni komentari i ljudi su suosjećali s ranjenom životinjom čije je stanište, baš kao što je i naše, ugroženo u samo nekoliko sati. A trebat će godine da se obnovi. Biljnom svijetu možda malo kraće no ljudima i životinjama koji će traume nositi vjerojatno do kraja života.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/jagoda.mihanovic/posts/1209698042468889?pnref=story” bottom=”30″]


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0