I New York Times se raspisao o hrvatskom otoku: Noću ga preplave javna pijanstva i golotinja

 New York Times se, u reportaži pod naslovom "Hrvatski otok želi turiste koji se ne ponašaju loše" pozabavio situacijom na Hvaru

Nepristojni turisti na Hvaru, poput onih koji u šetnju gradom kreću neprimjereno odjeveni ili pijani leže po ulicama, postali su tema i u brojnim svjetskim medijima. Posljednji se njom pozabavio New York Times, u reportaži pod naslovom “Hrvatski otok želi turiste koji se ne ponašaju loše”.


– Ruralni otok Hvar ima novu, blago prijeteću poruku dobrodošlice svojim turistima ove godine: ‘Lijepo se ponašajte, inače..’. Muškarci, ne skidajte svoje majice u gradu, upozoravaju table na istaknutim mjestima u glavnom gradu osunčanog otok, a suprotnom riskirate kaznu od 500 eura. Nemojte piti, jesti ni spavati na javnim mjestima (700 eura). Slične poruke nalaze se u informativnom videozapisu koji se prikazuje na trajektu do Hvara te na letcima koji su raspoređeni duž mola,- piše New York Times, prenosi Index hr.

– Genetski smo spremni za turizam, no ovaj party turizam nije nešto što smo tražili niti željeli -, rekao je gradonačelnik Hvara za taj medij.

Godinama omiljena destinacija jahtaša i poznatih

Dodaje se da je ovaj otok godinama bio omiljena destinacija jahtaša i poznatih, a tu je čak bio i kralj Edward VIII nakon što se odrekao britanskog prijestolja, kao i Jacqueline Onassis nakon ubojstva Kennedyja. Tijekom godina posjetili su ga Beyoncé and Jay-Z, Tom Cruise, Orson Welles, Bono i brojne druge poznate osobe. Gradonačelnik i stanovnici otoka tvrde da su te poznate goste posljednjih godina zamijenili party brodovi, klubovi i hosteli puni turista s ruksacima na leđima, čime se karakter otoka promijenio.

– Problem je što puno naših dugogodišnjih gostiju, koji su dolazili jahtama i unajmljivali vile, više ne žele biti tu. Traže novu verziju Hvara negdje drugdje -, rekao je Novak.

New York Times piše da je otok miran danju, no noću ga preplave javna pijanstva, golotinja i zalogajnice koje rade dugo u noć. Prije osam godina nije bilo hostela na otoku, tvrdi osnivač Total Croatia News Paul Bradbury, dok ih je danas više od 30″, piše New York Times.


– Prije se postojale galerije duž mola. Sad su to samo barovi -, rekao je.

 Više incidenata noću

I dalje postoji visokokvalitetan turizam. Sljedeće godine, na Hvaru će biti otvorena tri hotela, resortovi s pet zvjezdica. Događaji poput Ultra Europe, glazbenog festivala u obližnjem Splitu, koji ima after partyje na Hvaru, održavaju otok živim u vrućim mjesecima. Georges Buj iz hvarske turističke zajednice rekao je da dosad nitko nije kažnjen zbog kršenja odredbi o ponašanju, piše Index hr.– Policija tvrdi da sad imaju manje intervencija te da primjećuju manje incidenata danju. I dalje postoje pojedinci, pogotovo navečer i noću, no postignuta je značajna razlika-, rekao je.

Katia Zaninovic Dawnay koja radi za agenciju nekretninama ispričala je da je postalo neugodno hodati starim gradom i izbjegavati ljude koji leže.

-Nitko se ne želi probuditi i vidjeti da im je netko zapišao haustor. Ili još gore -, rekla je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0