Kako je bilo najavljeno, u nedjelju na vrijeme na cijelom Jadranu utječe jaka sredozemna ciklona.

Njen centar nalazi se nad sjevernim Jadranom, i tamo je tlak pao na vrlo niskih 980 hPa na razini mora. Na cijelom Jadranu prevladava oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, tako da su do deset sati već pale značajne količine kiše.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, čak 59 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Zamosorju, u Veloj Njivi. Drugdje u Dalmaciji palo je 5 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, no glavnina oborina očekuje se sljedećih sati.

Glavno metereološko obilježje dana je vjetar. Jutros je puhalo jako jugo s olujnim udarima, koje na splitskom području puše do 90 km/h. Jugo je na okretanju na oštro, a uskoro se očekuje i daljnje okretanje vjetra na lebić, koji bi mogao imati udare preko 100 km/h, što će dodatno povećati valovitost mora. Već sada postoje brojni problemi u pomorskom prometu pa su u prekidu sljedeće linije:

  • katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Rab-Lun (Tovarnele)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Zadar–Molat–Brgulje–Zapuntel–Ist;
  • brodska linija: Komiža-Biševo, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Preko;
  • trajektne linije: Prizna–Žigljen, Split-Stari Grad, Sumartin-Makarska, Ubli-Vela Luka-Split, Drvenik-Sućuraj, Prapratno-Sobra, Biograd-Tkon, Vis-Split, Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Šibenik–Kaprije–Žirje.

Tako je otok Hvar u potpunosti odsječen od kopna. Linije prema Supetru i Šolti trenutno voze. Prema Visu je jutros isplovio trajekt, no njegovo isplovljavanje upitno je za drugi dio dana. Zbog niskog tlaka zraka došlo je do pojave ciklonalne plime. Tako se i jutros more izlilo na rivu u gradu Hvaru, a pojava će diljem Dalmacije biti intenzivnija sredinom dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime