Naći posao u doba korone nije jednostavan pothvat, a pogotovo se to može reći za ljude gotovo na rubu zanimanja “mainstream” institucija: no, jedan hvalevrijedan projekt u tom smjeru započeo je još prije dvije godine, a službeno se završava ovih dana, dok je u srijedu organizirano okupljanje svih polaznika.

Riječ je naime o projektu “Talentima do posla!” koji je namijenjen nezaposlenim osobama (to je bio ključni uvjet, prijava na HZZ-u), pripadnicima marginaliziranih skupina našeg društva – dugotrajno nezaposlenima, osobama s invaliditetom, beskućnicima, liječenim ovisnicima o drogama, mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, žrtvama obiteljskog nasilja, osobama romske nacionalnosti, migrantima, azilantima, žrtvama obiteljskog nasilja… Projekt se održavao istovremeno na području Splitsko-dalmatinske županije, Grada Zagreba te Brodsko-posavske županije, a ukupno je kroz projekt prošlo 40 nezaposlenih osoba. Pola tog broja u Gradu Zagrebu gdje je zainteresiranost bila najveća, a po deset polaznika je bilo u Splitu te Slavonskom Brodu.

Ukratko, projekt se sastojao od dva ključna dijela. Prvi je uključivao niz edukacija i radionica kroz koje su korisnici otkrivali svoje talente, sposobnosti, preferencije, ali dobrim dijelom nadograđivali svoja znanja. Recimo, kako napisati kvalitetan životopis ili kako se predstaviti na razgovoru za posao. Nakon prolaska edukacija (voditelji i koordinatori projekta također su prolazili edukacije kako bi korisnicima bili od pomoći savjetima) gdje su se zapravo još “otkrivali”, polaznici su u sklopu projekta upisivali razne (dakle ovisno o vlastitim interesima) programe obrazovanja odraslih na obrazovnim institucijama. Važno je napomenuti, svi završeni programi (verificirani od Ministarstva znanosti i obrazovanja) te stečena kvalifikacija se upisuje u e-radnu knjižicu.

– Kroz edukacije se našim polaznicima na neki način otvore vizije o onom što bi htjeli raditi. Nije manje važna činjenica da se kroz ovaj projekt upoznavaju novi ljudi, postiže se i bolja socijalna uključenost, pored osnaživanja njihovog položaja na tržištu rada usvajanjem novih znanja. Na našem području tako je jedan polaznik prošao edukacije te potom program obrazovanja – a svi su pohađali veleučilište ili pučka učilišta – i već radi u “novoj” struci, kao keramičar. No različite su bile preferencije polaznika, od slastičarke, preko grafičkog dizajnera, wellness terapeuta do administratora na mrežama ili samostalnog knjigovođe. Dob polaznika je između 28 i 55 godina, a valja napomenuti kako smo došli do spoznaje kako bi ovakve projekte u budućnosti bilo još bolje, učinkovitije povezati s poslodavcima. Benefiti te povezanosti “oba kraja” bi osjetili naši polaznici, ali i poduzetnici kojima nedostaje radnika određenih struka… – uputio nas je u bit projekta “Talentima do posla!” koordinator Boris Štimac iz udruge-partnera Providnost koja je provodila splitski dio ove lijepe i pozitivne priče. Inače, projekt je sufinanciran sredstvima EU, preciznije Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od gotovo milijun i pol kuna.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime