Kao što je najavila, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda od 28. do 30. prosinca obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 3.311 prekršaja od čega izdvajamo:

– 319 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,56 g/kg u PU Zagrebačkoj.

– 1.292 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Brodsko – posavskoj – 229 km/h.

– 360 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

– 135 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Splitsko – dalmatinskoj njih 58, dok je najmanje utvrđeno u PU Varaždinskoj i PU Ličko – senjskoj, po 5 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (88 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 42, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka s 224 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Virovitičko – podravskoj – 4. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Splitsko – dalmatinske, njih 116, dok su policijski službenici PU Krapinsko – zagorske i PU Virovitičko – podravske zaustavili po 3 vozača koji nisu bili vezani.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen u PU Sisačko – moslavačkoj, 28 takvih prekršaja, izvijestio je Ministarsvo unutarnoih poslova na svojoj službenoj stranici.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime