Hoće li Split zbog jednog potpisa izgubiti 10 milijuna kuna? Baldasar: Ne mogu se sjetiti…

"Kao gradonačelnik više sam se bavio problemom pristupnih cesta. Ne, ne mogu se prisjetiti o čemu se konkretno radi" - kazao je danas Baldasar


Repovi izgradnje objekta Mall of Split, najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji, tri godine nakon njegova otvorenja povlače se po sudovima u sporu vrijednom gotovo deset milijuna kuna. Upravo za taj golemi iznos mogla bi ostati kratka splitska gradska blagajna: Grad Split ustrajno šalje rješenja o ovrsi, no ona se odbijaju na višim instancama.


Radi se o iznosu koji otprilike odgovara godišnjem turističkom paušalu za tridesetak tisuća postelja u ovom gradu i tome da je usvojen prijedlog o njegovu povećanju, a tek je nešto manji od iznosa koji zaposleni Splićani uplaćuju nakon povećanja prireza s 10 na 15 posto. Također, radi se o jednom od većih zaostataka iz mandata prethodnog gradonačelnika Ive Baldasara, jer je on u jednom trenutku povukao potez koji se iz današnje perspektive može smatrati svojevrsnim pogodovanjem investitorima, piše tportal.

Mall of Split započelo se graditi tijekom 2011. godine, u doba Željka Keruma, no zbog niza problema oko pristupnih prometnica proces se razvukao na punih pet godina. Paralelno je trajala procedura naplate 47,3 milijuna kuna komunalnog doprinosa: prva polovica plaćena je još 2011. godine, no preostalih 23,6 milijuna tvrtka Mejaši Prvi dugovala je gradskom proračunu još godinama te su na taj iznos obračunavane zatezne kamate. One su u idućih nekoliko godina dosegnule točno 9.379.697,42 kune.

Tada, 6. kolovoza 2014. godine, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i investitor Kristijan Gelo u uredu javnog bilježnika Dalibora Pavlovića sklapaju sporazum po kojemu je tvrtka Mejaši Prvi dužna u roku od deset dana platiti zaostalih 23,6 milijuna kuna, što je i učinjeno.

Zauzvrat, Baldasar je pristao vratiti sve instrumente osiguranja koje je Grad Split tada imao, od mjenica do založnog prava, te povući sve ovrhe na računima i nekretninama investitora. Goleme zatezne kamate u sporazumu nisu ni spomenute.

Baldasar: Bilo je komplicirano…

Ondašnjeg splitskog gradonačelnika mediji su prozivali zbog takvog poteza i upozoravali ga na potencijalnu štetu, a oglašavala se i oporba, no Baldasar je tvrdio da ‘Grad Split neće biti na gubitku jer će kamate utjerati sudskim putem’. To se nije dogodilo, dapače: spor je izgubljen, a ostalo je zabilježeno čuđenje suca Trgovačkog suda Ive Bakalića upravo zbog odustajanja od mjenica, ovrha i ostalih instrumenata osiguranja, čime bi se sva potraživanja mogla elegantno naplatiti.

– Rekao bih da je nešto ostalo u zraku. Sklopili ste sporazum u kojem kažete da se potraživanje od 23 milijuna kuna odnosi na glavnicu, ali je isto tako činjenica da vraćate sva sredstva osiguranja i da za eventualno potraživanje s osnova kamata ostajete potpuno nezaštićeni. To je ono što je nelogično u cijeloj priči – kazao je sudac Bakalić na ročištu u rujnu 2015. godine.

Što ga je nagnalo na ovaj potez, tportal je upitao danas i samog Ivu Baldasara. Ukratko, kaže da se ne može sjetiti.

– Bio je to kompliciran slučaj, a ja kao gradonačelnik više sam se bavio problemom pristupnih cesta. Ne, ne mogu se prisjetiti o čemu se konkretno radi, bilo je tu jako puno papira… – sve je što je kazao za tportal. Obećao se dodatno javiti ako osvježi pamćenje.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime